Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Проситиму Святого Антонія успіхів у навчанні»

До Львова з італійської Падуї вперше в Україні призвели мощі покровителя подружніх пар, моряків, мандрівників…

До Собору Святого Юрія, що у Львові привезли мощі Святого Антонія з Падуї. Львів став першим містом в Україні, яке приймає унікальну реліквію з Італії. Перемовини про це тривали понад рік. Помолитися біля мощей, загадати бажання, попросити про зцілення чи створення сім'ї, можна буде до 24 вересня. Лише на один день нетлінні рештки святого привезли у храм святого Антонія, що на вул. Личаківській, 49. Туди вирушила журналіст «ВЗ», яка тривалий час є парафіянкою цього храму.

Святий Антоній Падуанський — португальський католицький священик, який помер і похований в італійській Падуї. За життя прославився проповідями Святого письма. Уже чимало століть святого Антонія вважають патроном подружніх пар, сімей, породіль, рибалок, моряків, мандрівників… Також до нього моляться ті, які хочуть відшукати загублені речі. До речі, моя знайома в дитинстві порадила мені одну дієву річ. Якщо в хаті раптом щось загубиться, треба промовити: «Святий Антонію, верни мої коні». Після цих слів погляд автоматично скеровується на місце, де пропала побутова річ. А ще до Антонія моляться ті, хто хоче відшукати шлях виходу із заплутаної життєвої ситуації.

Науково досліджено, що святий Антоній ніколи не був похований у землі. Його тіло спочивало у саркофазі. І коли через певний час саркофаг відкрили, то побачили, що тіло добре збереглося, а мощі мають чудодійну силу.

… Біля храму Святого Антонія — кілометрові черги. «Колєйка» паломників розтягнулася аж до Винниківського ринку. Прийшло чимало і літніх людей, і молоді, і подружніх пар, і навіть дітей. Заходжу у храм, щоб помолитися біля мощей. Пройти без черги до реліквії не могла собі дозволити. Мощі знаходяться у позолоченому бюсті Антонія. На грудях бюсту є віконечко (на фото), де «законсервованf» частинка нетлінних решток святого. «Це м’язи тіла святого», — пояснив мені священик храму Антонія. — До віконечка можна прикладати руку, голову, образки".

До мощей по одному підходили парафіяни. Хтось схиляв голову, хрестився і швидко промовляв молитву. Дехто прикладав до мощей кілька образків та фото своїх родичів. Як пояснили мені паломники, це фото хворих людей. Вони вірять, що святий Антоній принесе одужання.

Йду до людей, щоб поспілкуватися про чуда Антонія. Втомлені під сонцем люди кажуть, що стоять у черзі щонайменше чотири-п'ять годин. Та ніхто не йшов геть, бо справжній парафіянин має стояти до кінця. «У мене не було гадки розвернутися і піти, хоча стою тут з самого ранку», — сказав «ВЗ» студент Валентин. — Прийшов до мощей Антонія, аби помолитися за здоров’я своєї сім’ї та попросити успіхів у навчанні. Вірю в диво і воно обов’язково трапиться".

Питаю людей, кого охороняє Антоній. Деякі розгубилися. Навіть старші пані здвигали плечима. «Та всіх нас охороняє, а кого ж іще?», — відповіла жінка 50-річного віку. — Я прийшла, щоб попросити у святого здоров’я". Одна молода панянка, стильно одягнена здивувала відповіддю: «Поки стояла в черзі, відкрила Інтернет, аби прочитати про святого, і чиїм він є покровителем, — каже дівчина. — Святий Антоній є покровителем молодих пар. Так що я прийшла за правильною адресою».

«Антоній — покровитель дітей, — каже пенсіонерка Ольга. — Буду молитися за здоров'я та щасливу долю дітей». До розмови приєднується пані Марта. «Знаю, що Антоній допомагає тим, хто щось загубив. Хоча я нічого в хаті не губила, але проситиму Святого, щоб у житті не було втрат, щоб не доводилося шукати ніяких речей».

Підходжу до молодої пари. В один голос кажуть, що віряють в диво. «Я читала, що святий Антоній допомагає хворим», — каже дівчина. Кавалер був більш багатослівним: «Мені здається, що Антоній — покровитель хворих і тих, хто щось шукає. Я вже нічого не шукаю, бо вже знайшов (натякає на свою половинку. — Авт.). Проситиму, щоб всі мої задумки збулися».

Схожі новини