Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Екс-заступник голови Генштабу про заяву Росії щодо ракети, якою збили МН17: у 1991 році такої ракети в частині не було

  • 19.09.2018, 11:58
  • 580

Заступник начальника Генерального штабу Збройних сил 2006−2010 років Ігор Романенко, коментуючи заяву Росії про передачу Україні ракети зенітного комплексу «Бук», якою збили боїнг МН17, зазначив, що станом на 1991 рік такої ракети в Стрийському зенітно-ракетному полку не було.

А в 2013 році їх взагалі не було в Україні.

Про це Романенко повідомив Громадському.

Зазначимо, що фактом відсутності ракети на 1991 рік Романенко не ствердив її наявність у попередні роки. Він зазначив, що вони розшукують дані стосовно цієї ракети — поки що є інформація лише за 1991 рік та 2013. В обох випадках такої ракети на території України не було.

«У нас дані, які ми зараз розшукали 1991 року, по обліку у Стрийському зенітно-ракетному полку ракети з таким номером немає», — сказав Романенко.

«З 2013 року по нашому обліку цієї ракети на території України немає», — додав він.

Також Романенко зазначив, що росіяни озвучили інформацію «тільки із заводу первинну, і те не всю». Він сказав, що документи щодо обліку пересування у 1986 році були в Генштабі Москви, оскільки це був ще час Радянського Союзу.

Романенко зазначив, що коли з Росії відправляли якесь озброєння (тут не йдеться про конкретну ситуацію), то військова частина повинна була прийняти або неприйняти його.

Також Романенко озвучив версію, за якої ракету могли передавати із заводу Росії, а з нею виникла якась несправність, у такому випадку військова частина могла її повернути назад.

«Але вони кажуть, може бути таке: оскільки цього обліку немає, а з цих пір її на території не було, то коли передавали наприклад із заводу, то виникла несправність. Якщо несправна, то частина не приймає, і завод замість тієї ракети міг дати іншу: сам повернув — сам усунув недоліки і відправив у інше місце, інше місце було на території росії. Може бути і така версія», — сказав Романенко.

Зазначимо, що Громадське звернулося до Збройних сил з офіційним запитом за коментарем щодо заяви Росії про передачу ракети, якою збили боїнг МН17 Україні. Громадське переспрямували за коментарем до колишнього заступника начальника Генерального штабу Збройних сил 2006−2010 років Ігоря Романенка.

17 вересня Міністерство оборони Росії заявило, що ракета зенітного комплексу «Бук», якою збили лайнер MH17, була відправлена на територію України ще у 1986 році.

24 травня 2018 року офіційне слідство підтвердило, що ракета «Бук», яка збила літак MH17 неподалік Сніжного Донецької області 17 липня 2014 року, була привезена на окуповану територію Донбасу з Росії і належала 53-й зенітно-ракетній бригаді Міністерства оборони Росії, яка розташована у Курській області.

Схожі новини