Передплата 2024 ВЗ

Грипувати почнемо у жовтні

Від ускладнень захистити може тільки вакцина, але її в аптеках ще немає.

Хто минулого року перехворів на грип із ускладненнями (а таких було чимало), цього року вже й не проти зробити щеплення. Однак вакцин у продажу наразі немає. Вони саме проходять процес експертизи та реєстрації. Надійти в аптеки повинні протягом місяця.

«У минулому епідсезоні на грип і ГРВЗ перехворіли 5,7 мільйона українців, з них близько 3,9 мільйона — діти до 17 років. Семеро хворих померли, з них — четверо дітей. Жодна із жертв не отримала щеплення від грипу», — каже завідувачка відділення організації епіддосліджень міського відділу обласного лабораторного центру МОЗ України Галина Пехтєрева.

Епідеміологи прогнозують: у новому сезоні циркулюватимуть три віруси — H1N1 (A/Michigan), H3N2 (A/Singapore) та B/Colorado. Найбільш небезпечний серотип — А, оскільки легко передається та найчастіше викликає ускладнення.

Епідсезон починається традиційно у жовтні і закінчується у травні. У цей період є найбільший ризик заразитися небезпечною недугою, від ускладнень якої щороку помирає понад 650 тисяч людей (переважно — незаможні особи та старші за 75 років).

Вакцинуватися найкраще на початку епідемічного сезону, тобто починаючи з жовтня, але, у принципі, можна у будь-який час. Перед тим, як зробити щеплення, бажано проконсультуватися зі своїм сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром. Вакцинуватися слід у лікувальному закладі, а не удома, аби у випадку якихось реакцій вам змогли вчасно надати допомогу.

Вірус грипу вражає переважно верхні дихальні шляхи. Його симптоми:

● різке підвищення температури тіла (+38°С і вище). «Навіть якщо інших ознак ще немає, це може вказувати, що у людини — грип», — наголошує епідеміолог;

● головний біль, біль у м'язах, горлі;

● кашель, нежить, закладеність носа;

● в окремих випадках — блювота і пронос.

Вірус передається повітряно-крапельним і повітряно-пиловим шляхом (під час кашлю, чхання, розмови, тісного контакту — обіймів, поцілунків).

Кому найбільше треба боятися грипу?

дітям віком до п'яти років (особливо до двох);

вагітним;

особам, старшим за 65 років;

людям, які мають надмірну вагу;

діабетикам;

хворим на хронічні серцево-судинні захворювання, хвороби легень, інші важкі недуги.

Як уникнути інфікування?

● якщо людина має ознаки грипозної інфекції — тримайтеся від неї подалі. Безпечна відстань — 2 м і більше. Іноді краще вийти із маршрутки (навіть якщо ви вже заплатили за проїзд) і пройтися 1−2 зупинки пішки, ніж витрати півзарплати на лікування недуги чи запас «на чорний день» у випадку, якщо розвинуться ускладнення;

● обмежте відвідування місць великого скупчення людей (торгові центри, супермаркети тощо);

● часто провітрюйте приміщення (не тільки на роботі, а й вдома, адже ви не знаєте, які патогени «назбирали» на себе протягом дня ваші домочадці);

● часто мийте руки з милом, не торкайтеся немитими руками носа, рота, не тріть очі;

● покажіть приклад іншим: коли кашляєте або чхаєте — прикривайте ніс і рот одноразовою паперовою серветкою, яку після використання треба відразу ж викинути;

● повноцінно харчуйтеся, висипляйтеся, уникайте перевтоми.

Якщо відчули погіршення самопочуття (особливо, якщо різко піднялася температура), зателефонуйте своєму сімейному лікарю (сподіваємося, ви вже обрали свого та підписали з ним декларацію?) та попросіть фахівця, аби він вас провідав. Самі у поліклініку не йдіть — не наражайте на небезпеку інших. У жодному разі не йдіть на роботу, а якщо захворіла дитина — не ведіть її у дитсадок чи школу. Для деяких людей (наприклад, вагітних або хронічно хворих, у яких ослаблений імунітет) ви можете становити смертельну загрозу!

Схожі новини