Передплата 2024 «Добрий господар»

Як кольори в інтер’єрі впливають на настрій

  • 19.09.2018, 08:42
  • 1 160

Нове дослідження виявило зв’язок між відтінками в інтер’єрі та настроєм людини.

Компанія Taubmans, що займається продажем лакофарбових матеріалів, провела спільне дослідження з австралійською компанією віртуальної реальності Liminal VR, щоб вивчити зв'язок між кольором кімнати та емоціями людини, яка в ній проживає, повідомляє nv.ua.

У дослідженні також брали участь австралійські вчені з інституту нейробіології та психічного здоров'я Флорі, більш відомого як Інститут Флорі.

Під час експерименту 745 учасників дослідження за допомогою окулярів віртуальної реальності Google Daydream відправлялися в три різні кімнати, інтер'єр яких був оформлений в п'яти різних відтінках. Після «відвідування» кожної кімнати учасників просили описати, які емоції вони відчували за допомогою восьми наданих на вибір емоційних реакцій, таких, наприклад, як «збуджений», «веселий» і «напружений». Їх також просили оцінити кожен з відтінків в інтер'єрі за п'ятибальною шкалою.

В результаті з'ясувалося, що такі відтінки, як світло-зелений, світло-бузковий і світло-синій сприяли спокою, а такі яскраві кольори, як жовтий, помаранчевий і рожевий, приводили учасників експерименту в більш збуджений, але водночас оптимістичний стан. У свою чергу, темні відтінки в інтер'єрі приводили до смутку і тривожності.

Спеціаліст з колірних рішень в інтер'єрі Грейс Гаррет зазначила, що шанувальникам темних відтінків в інтер'єрі не варто засмучуватися, адже їх можна використовувати в невеликих приміщеннях, в яких людина проводить мало часу.

«Темні відтінки візуально зменшують кімнату, тому необхідно враховувати це при виборі. Якщо ви, все ж, хочете використовувати їх в інтер'єрі вашого будинку, то бажано використовувати їх для інтер'єру коридору та ванної кімнати. Також можна використовувати темні кольори на невеликих ділянках — наприклад, на одній стіні, скомбінувавши глибокі тони з більш спокійними відтінками. Таким чином, ви не будете схильні до негативного впливу темних відтінків на ваш емоційний стан», — стверджує вона.

За даними авторів дослідження, раніше лише передбачалося, що відтінки в інтер'єрі можуть впливати на психоемоційний стан людини:

«Раніше не було подібного роду досліджень, однак зараз, за ​​допомогою віртуальної реальності, ми можемо отримати докази того, що різні колірні рішення в інтер'єрі можуть надавати цілком реальний вплив на настрій людини. Це дослідження дозволило нам отримати по-справжньому фантастичні результати та довести, що колір в кімнаті впливає на емоційний стан людей», — каже Даміан Моратті, генеральний директор Liminal VR.

Схожі новини