Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Експерти розповіли, як не придбати «фуфломіцин»

  • 18.09.2018, 18:15
  • 809

Фальсифікованих ліків в Україні ні багато, ні мало — мінімум 20% від проданих аптечних товарів.

Про це повідомила член Всеукраїнської громадської організації «Аптечна професійна асоціація України» Ірина Ступакова передає Хроніка.інфо.

1. Як не купити підроблений препарат?

Якщо підробка віртуозна, то зовні не викликає ні найменших підозр, але і таку викрити можна. До слова, найчастіше підробляють ліки «з реклами».

Без права на торгівлю. Купуйте у великій аптеці, яка працює «он на тому перехресті» давно, або в філії мережі аптек. Їх власники витратили занадто багато часу і грошей для створення репутації, щоб її псувати.

У залі покупок порядної аптеки на видному місці повинні бути: ліцензія на право торгівлі медпрепаратами з номером (її актуальність можна перевірити на сайті структурного підрозділу МОЗ — www.diklz.gov.ua); інформація про адреси і номери телефону суб'єкта, якому належить аптека і/або її філії, підрозділу, держоргану із захисту прав споживачів, а також — територіального органу держконтролю лексредств.

Якщо в онлайні. Варто пам'ятати, що з 2011 року продаж медпрепаратів через інтернет в нашій країні є протизаконним — маються на увазі саме онлайн-аптеки, а не сайти офлайн-аптек. І ви повинні розуміти: якщо підприємець порушує закон, торгуючи ліками тільки через інтернет, то він може продавати і фальсифікат.

Немає сертифікату і «мови». Попросіть показати сертифікат якості препарату (видається МОЗ), в якому зазначений виробник. У підробки такого немає. І не купуйте продукцію без анотації українською мовою — перед вами якщо не фальсифікат, то контрабанда, про умови зберігання і доставки якої можна тільки гадати.

2. Які ознаки є у непридатного засобу?

Щоб не купити неякісні ліки, дотримуйтесь трьох правил.

У чеку немає конкретики. Не соромтеся і попросіть інших відвідувачів аптеки дозволити поглянути на їх чеки. Відмовтеся від покупки, якщо на чеку немає конкретної назви препарату, а тільки вказана група, до якої він належить. Скажімо, написано просто «анальгетик» при покупці конкретного препарату. Вказівка ​​лише групи дозволяє нечесному продавцеві при нагоді відхреститися від проданого препарату — як доведете, що прострочені ліки ви купили саме тут? У чеку-то всього лише розмите «анальгетик».

Не збігаються серії. Перед тим, як купити, попросіть провізора поглянути на упаковку ліків. Порівняйте номер серії на зовнішній упаковці цього препарату і на внутрішній (на блістері, флаконі, тюбику) — він повинен збігатися. Справа в тому, що прострочені ліки можуть вкласти в упаковку від непрострочених — тара залишається в аптеках в предостатній кількості, оскільки багато ліків продаються дрібно.

Куплений у медпрацівника. Звичайно, це не стовідсотковий ознака. Але ризик великий. Препарат може бути і дешевше, і не підробкою, і непростроченим, але непридатним — адже ви не знаєте, чи порушувались умови його зберігання.

3. Що робити, якщо підроблений медикамент вже куплено?

Нагадайте про кримінал. З 2011 року в Україні введена кримінальна відповідальність за виробництво і продаж фальсифікату. Тому при наявності чека, швидше за все, вам тут же повернуть гроші або обміняють фальшивий або непридатний препарат на оригінал або свіжі ліки.

Або несіть на експертизу. Якщо в аптеці все ж розводять руками, сміливо звертайтеся до Держлікслужби (в разі придбання фальсифікату в тому числі): після перевірки аптеці буде непереливки, і гроші вона поверне вже обов'язково.

Якщо куплена підробка, зверніться в Український фармацевтичний інститут якості, де проведуть експертизу препарату. При наявності чека і укладення, згідно зі ст. 8 закону «Про захист прав споживачів», аптека, обдурила вас, теж вже не відкрутиться.

Скарга виробнику. Можна звернутися із заявою відразу до виробника ліків, який почне власне розслідування.

4. Як визначити «фуфломіціни»?

Ряд вітамінів, антигістамінних, гомеопатичних препаратів, виготовлених на основі рослин, БАДи та деякі імуномодулятори, на думку медиків, — «фуфломіціни», тобто препарати з недоведеною ефективністю. Як їх не купити?

Можна завантажити на смартфон програму МОЗ за посиланням www.likicontrol.com.ua. Якщо ліків немає в списку зареєстрованих — перед вами «фуфломіцін».

На цьому ресурсі можна також підбирати аналоги і погоджувати їх прямо на прийомі у лікаря.

5. Як заощадити гроші?

Засоби, куплені через інтернет у реальній аптеці, дешевше на 10−15%. На ресурсах medbrowse.com.ua, tabletki.ua, lf.ua або apteki.kiev.ua можна відшукати аптеки, де ліки є по меншій ціні. Ще варіант — купувати засоби для аптечки заздалегідь, по акціях, а також вибирати ліки з більшим дозуванням (його можна дробити) або у великій упаковці (скажімо, 90 таблеток, а не 30): економія складе 20−30%.

Хороший провізор: портрет

Аптеку варто залишити, якщо за прилавком … лікар з поліклініки. Лікарі не мають фармосвіти! І хоча в давнину аптекарів за вміння передбачати ефективність призначень прозвали провізорами (на латині pro — «перед», visor — «бачу»), їхні колеги по цеху зараз не мають права коментувати призначення лікаря. Вони можуть, на прохання покупця, розповісти про склад запитуваної препарату, про його виробника, сумісності з іншими препаратами і аналогах, але без фрази: «А цей краще».