Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Рада висунула кандидатуру Сенцова на Нобелівську премію миру

  • 18.09.2018, 17:57
  • 674

Верховна рада висунула на Нобелівську премію миру ув’язненого в Росії українця Олега Сенцова.

Верховна Рада ухвалила проект постанови № 9040, за допомогою якого звернулася до норвезького Нобелівського комітету щодо висунення кандидатури Олега Сенцова на здобуття Нобелівської премії миру. За проголосували 245 народних депутатів, повідомляє «112 Україна».

Таким чином депутати схвалили текст заяви до норвезького Нобелівського комітету з цього приводу.

«З огляду на мужню поведінку Олега Сенцова, якого протиправно тримають у Російській Федерації протягом 4 років, за прояв героїчного ненасильницького протесту проти незаконної окупації Російською Федерацією Автономної Республіки Крим, міста Севастополь та окремих районів Донецької та Луганської областей, за відстоювання прав людини, за готовність пожертвувати своїм життям заради свободи інших, Верховна Рада України висуває кандидатуру Олега Сенцова на здобуття Нобелівської премії миру», — говориться у заяві парламенту.

Нагадують, що ФСБ РФ незаконно арештувала Олега Сенцова ще 10 травня 2014 року, а 25 серпня наступного року його засудили до 20 років ув'язнення.

«Обвинувальний вирок базувався на показах двох затриманих свідків — один з них визнав, що усі покази давав під фізичними та моральними тортурами з боку співробітників ФСБ», — підкреслили у заяві.

Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування 14 травня 2018 року. Основна вимога — відпустити на волю українців, які стали політв'язнями Кремля (у заяві назвали їхні імена).

Постанова набирає чинності з дня її прийняття. Голові ВРУ доручили направити текст звернення до норвезького Нобелівського комітету.

Схожі новини