Передплата 2024 «Добрий господар»

Заборона відвідувати дитсадки дітям без щеплень: скільки в Україні коштує купити необхідну довідку

  • 18.09.2018, 16:33
  • 1 640

Після того, як МОЗ України заборонило дітям без щеплень відвідувати дитячі садки та школи, батьки активно почали купувати для дітей довідки про вакцинацію.

Причин, по якій батьки відмовляються від вакцинації, багато. У деяких випадках вона виправдана, оскільки у дитини може бути те чи інше хронічне захворювання, розповідає OBOZREVATEL.

Багато батьків вважають, що дітей вакцинують від рідкісних захворювань, які в Україні практично не зустрічаються. Однак вони не замислюються про те, що гепатит, дифтерія, кашлюк, поліомієліт, кір, туберкульоз, які можуть призвести до летального результату, зникли з нашого життя завдяки щепленням.

Для того, щоб дитина відвідувала навчальні заклади, батьки почали шукати вихід із ситуації.

Найпопулярніший метод на даний момент — це отримати медичний відвід. У цьому документі вказується, що дитина звільнена від щеплень на певний час через наявність протипоказань. Таку довідку видає спеціальна імунологічна комісія на підставі медичних показань і в узгодженні з офіційним переліком МОЗ.

Термін медичного відведення може бути невеликим, наприклад, 2 місяці. Після закінчення терміну довідку батьки знову купують.

Цим способом користуються ті батьки, які не хочуть спотворювати інформацію про здоров'я дитини в медичних картах. За фактом щеплень немає, а причина найчастіше вигадана.

Вартість медичного відведення залежить від того, як батьки домовляться з лікарем або медсестрою. На форумах, які присвячені щепленням, батьки пишуть ціну 350 гривень.

Другий спосіб, який використовують батьки — це купівля довідки про те, що дитина повністю вакцинована у відповідності з графіком. Дитині видається спеціальна форма 063/о, яку не потрібно продовжувати раз у кілька місяців.

У цю довідку вписуються всі щеплення починаючи з народження. Цей спосіб більш небезпечний, так як якщо дитина захворіє — то у лікаря буде невірна інформація про вакцинацію дитини.

Вартість такої довідки зазвичай мінімальна. На форумах батьки пишуть, що придбати її можна у медсестри за 50 гривень.

Проте, діти, які не вакциновані, мають більше шансів захворіти небезпечними захворюваннями. Крім того, вони набагато важче будуть переносити хворобу і ризикують отримати серйозні ускладнення.

Вакциновані діти також можуть заразитися, але завдяки імунітету, вони швидше і легше перенесуть хворобу. Як повідомили в МОЗ, в 2018 році від кору в Україні постраждало 30 тисяч чоловік.

Схожі новини