Передплата 2024 ВЗ

УПЦ МП лякає «розколом українського суспільства» у разі надання Україні Томосу про автокефалію

  • 18.09.2018, 13:11
  • 586

Початок створення єдиної Церкви в Україні може завершитись масштабним «розколом українського суспільства».

Про це заявив керівник справами Української православної церкви Московського патріархату митрополит Антоній в інтерв’ю «РБК-Україна».

«Ці дії можуть привести до розколу українського суспільства, і на найближчі роки або на століття треба буде відкинути думки про єдину церкву — саме це нас зараз хвилює найбільше. Існування двох церковних юрисдикцій розріже тіло нашого суспільства дуже глибоко, і я не уявляю, як потім його зцілювати. Звичайно, це призведе і до розколу в усьому православному світі», — розповів священик.

Він також зазначив, що від «єресі та розколу ніхто не застрахований», якщо не жити соборно.

«У церковній історії бували випадки, коли великі патріархи ставали єресіархами і розкольниками. Церква живе своєю повнотою. Єпископат діє не так, як хоче сам, або має від когось завдання, а відчуваючи, чим живуть люди. Люди для нас не електорат, як у політиків, у нас — народ Божий», — підкреслив митрополит Антоній.

Нагадаємо, 7 вересня Вселенський патріархат призначив своїх екзархів (представників), які будуть представляти Константинополь у Києві — архієпископа Даніеля Памфилона зі Сполучених Штатів і єпископа Іларіона з Едмонтона з Канади. РПЦ відреагувала на призначення представників Константинополя в Україні та назвала це «безпрецедентним і грубим вторгненням на свою територію».