Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Сміттєзвалище «з'їсть» бактерія?

На Волині, у селі Брище, полігон якого приймає побутове сміття від лучан, проводять «сміттєвий експеримент».

Тут хочуть екологічно чистим способом й при цьому по максимум ущільнити відходити. Вірять, цьому допоможуть спеціальні бактерії.

Презентував технологію доктор наук із Харкова Володимир Головешко. Вчений каже: цю технологію, яку винайшли українські вчені, вже успішно застосували у польському Гданську, де на місці «знешкодженого» сміттєзвалища збудували стадіон до чемпіонату «Євро-2012». В Україні волинське Брище має стати першим. Для початку дослід вирішили провести не на всій території полігону, а на смітті, що вмістили у дві однакові бочки. В одну з них додали ферменти, які й мають швидко зменшити кількість відходів на 10−15%. У разі успішності експерименту бактеріями мають намір «залити» все сміттєзвалище, аби вони «з'їли» відходи. Це продовжить роботу полігону мінімум на рік.

Окрім цього, Володимир Головешко продементрував ще один дослід. Ці ж бактерії він додав в одну з двох банок фільтрату з полігону. Каже, за три тижні ємність має посвітлішати, а згодом небезпечна рідина перетвориться на… технічну воду.

Схожі новини