Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вбивця завдав жертві 30 колотих ран

Конфлікт між товаришами стався через… 300 гривень

Моторошне убивство трапилося у Львові. На оперативну лінію 102 надійшла інформація від перехожого про те, що на вулиці Володимира Великого, 63, у закинутому мікроавтобусі «Сі­троен», виявлено тіло чоловіка без ознак життя. На місце події виїхав керівник обласної поліції. Криміналісти нарахували на голові вбитого 44-річного чоловіка 30 колотих ран.

Правоохоронцям вдалося швидко вийти на слід убивці. Його затримали. Проте суддя Франківського районного суду Василь Кузь, який обирав міру запобіжного заходу для підозрю­ваного, відпустив останнього на волю…

«Експерти встановили, що причиною смерті чо­ловіка став розрив печінки та внутрішня кровотеча. За цим фактом було відкрито кримінальне прова­дження за ч. 1 ст. 115 (умисне вбивство) КК Украї­ни. Санкція статті передбачає покарання — від семи до п’ятнадцяти років позбавлення волі, — повідо­мляє відділ комунікації поліції Львівської області. — Оперативники Управління карного розшуку На­цполіції Львівщини та Франківського відділу поліції встановили, що до скоєння злочину причетний зна­йомий загиблого, 40-річний львів’янин, який раніше вже притягувався до кримінальної відповідальності. Між чоловіками виник конфлікт фінансового харак­теру, під час якого зловмисник завдав товаришу чи­сельних ударів, спричинивши травми, від яких той помер».

Відомо, що загиблий працював на базарі (розвозив азербайджан­цям товар) і жив у закинутому ав­томобілі, у якому його і знайшли. Зловживав алкоголем…

Перше судове засідання про обрання міри запобіжного захо­ду відбулося у п’ятницю, 14 верес­ня. Однак суддя не розглянув пи­тання, а відпустив підозрюваного на волю… Судове засідання пере­несли на понеділок, 17 вересня (на 14.00). Громадська активістка Ві­кторія Балицька написала у своє­му «Фейсбуці»: «Як таке може бути, що людина, яка ймовірно вбила іншу людину, яка вже відбувала по­карання за важкий злочин, просто пішла собі додому?! О, це гриму­ча суміш дивного законодавства і загадкових суддів. Які такі причи­ни можуть бути, щоб не визначити запобіжний захід для підозрювано­го у вбивстві? Невже не передба­чено варіантів для вихідних? Невже суддя не може побути на роботі на годину довше, якщо на кону спра­ва про вбивство? Підозрюваний ж може втекти… А якщо він когось вб’є до 14:00 понеділка? Хто за це відповідатиме? У мене відчуття, що у сучасному законодавстві „за­шита“ якась диявольська матри­ця, кінцевою ціллю якої є знищен­ня нашої країни…».

До речі, у понеділок суддя зно­ву переніс засідання — з 14.00 на 17.00.

Начальник Франківського від­ділу поліції Олександр Кінах роз­повів журналісту «ВЗ»: «Суддя ска­зав, що підозрюваному не вручили усіх документів. Хоча йому вручили ці документи… Людина розписалася. Але суддя до уваги це не взяв. І зно­ву переніс засідання. Не можу заліз­ти людині в голову (судді. — Авт.), але відпускати підозрюваного в особли­во жорстокому вбивстві на волю?!». «А у вас є залізобетонні докази?» — запитую поліцейського. «Якби їх не було, ми б не оголосили йому підо­зру», — каже Олександр Кінах.

Правоохоронець розповів, підозрюваний вже нападав на лю­дей з ножем. Раніше судимий за важкі злочини. «Таких людей тре­ба ізолювати від суспільства… Це все сталося ввечері. З уби­тим вони весь час випивали. Він його потлумив, а під ранок чо­ловіка знайшли мертвим. Як ми з’ясували, вони не поділили 300 грн. А суддя замість того, щоб розглядати питання про запобіж­ний захід і ухвалювати рішення — про ізоляцію чи неізоляцію, чіпля­ється до дрібниць, — обурюється правоохоронець. — Але це вже не перший раз. Він так робить систе­матично, давно, і впливу на ньо­го ніхто не має (йдеться саме про суддю Франківського суду Васи­ля Кузя. — Авт.). Він трактує Ко­декс як вважає за потрібне. А ми всі неуки… І інші судді — теж не­уки. Він один розумний слідчий суддя, який все знає. Постійно принижує слідчих, прокурорів, ви ніхто — а я, мовляв, закон».

Схожі новини