Передплатити

На батьківщині Богдана Ступки пригощали 20-метровою ковбасою

Гості першого фестивалю святі хліба і ковбаси з’їли її за п’ять хвилин, а господині Куликова демонстрували, чим хата багата

У Куликові, що за шістнадцять кілометрів від Львова, вперше відбувся Фестиваль хліба і ковбаси. Містечко здавна славиться виробництвом смачного «м'ясива». Рецепту куликівської ковбаси — понад сто років. Кожна господиня має власну «родзинку» приготування м’ясного смаколика, але рецепти тримають у суворій таємниці. Фестиваль приурочили до Дня Куликова.

Журналіст «ВЗ» вирушила на батьківщину актора Богдана Ступки — у Куликів, щоб відвідати фестиваль ковбаси, поцікавитися цінами на товар, зрештою, погуляти на святі.

На фестивалі все було у м’ясному стилі. Прилавки виробників, які взяли участь у фестивалі, вгиналися від шинок та ковбас. Навіть декор на святі був ковбасний. Вражали незвичні м’ясні композиції закусок із ковбаси. Шпашки, на які нанизані шматок ковбаси, маслина, огірки були запхані у… гарбуз. А ще тут кожна господиня встановила на ятці плакати з висловами на тему куликівських ковбас — «Треба їсти ковбасу з хлібом, щоб жити, а не жити, щоб їсти хліб з ковбасою», «Де ся тії часи діли, коли самі ковбаси до губи летіли?».

Цікавлюся цінами на м’ясний товар. Вуджені шинки та полядвиці — 300 гривень за кілограм. Стільки ж правили і за ковбаси з рубленого м’яса. Ковбаси з меленого м’яса — 130−270 гривень, шпондер — 200 грн. Канапки з ковбасою — 5 гривень за штуку. Деякі господині заохочували «бонусом» — до канапок давали безкоштовно квашений помідор. Кажуть, рецепт квашення — куликівський, розголошувати його не хотіли. Мені засмакували квашені помідори по-куликівськи. Дуже пасують до канапки з чорного хліба. Шашлики — 45−50 гривень за порцію. До шашлика можна було взяти порцію картоплі-фрі — 30 грн. Курячі нагетси — 40 гривень за шпашку.

Не ковбасою єдиною. Тут продавали і хліб на будь-який смак і гаманець. За буханець правили від 15 гривень, булочки трохи дешевші. «Горіховий». «Солодовий», «Медовий», «З чорносливом» і навіть «Гарбузовий». Все це види куликівського хліба, спеченого в автентичній сільській печі.

До хліба з ковбасою пасує щось міцне. На фестивалі не бракувало підприємців, які продавали і пригощали місцевими настоянками і наливками. Гостям засмакувала місцева малинівка та грушівка. Пляшка медовухи — 130−180 гривень, стаканчик на пробу — 20. «Нас запросили на фестиваль ковбаси, щоб прикрасити свято», — сказав «ВЗ» один продавець, який частував медовухою.

Свято стартувало з дитячого велопробігу «Ковбасними шляхами». Учні місцевих шкіл та активна молодь проїхалися Куликовом та сусідніми селами Жовківщини, де зазвичай виготовляють м’ясні смаколики. Веломарафон фінішував на стадіоні, де й відбувався фест. Фольклорні колективи зі Львова давали ритм святу. А найменші учасники — дитячі театральні колективи Куликова танцювали так званий ковбасний танець, тримали в руках довгу ковбасу. «Фішка» свята — демонстрація 20-метрової куликівської ковбаси. Її привезли на спеціальному возі, який декорували у стилі українського села. Місцеві господині з воза веселили гостей жартівливими віршами про найдовшу ковбасу. Мовляв, хтось любить, щоб ковбаса була широка, хтось — щоб довга, смачна… Настав час нарізати її і пригощати усіх присутніх. Гості із захопленням ласували куликівською ковбасою. Двадцять метрів цього смаколика, по суті, з’їли за п’ять хвилин.

Як розповіла «ВЗ» співорганізатор фестивалю Хліба і ковбаси, керівник Народного дому у Куликові Ірина Цюпка, мета заходу — привернути увагу до продукції народного виробництва, зокрема чим славиться Куликів. Куликівський хліб знаний по всій Європі, його дуже любив сам Іван Франко.

Каже, крім ковбаси і хліба тут здавна випікають смачні пляцки, торти до кави-чаю, а ще спеціалізуються на медах.

«У Куликові є багато м’ясників та тих, хто здавна виготовляє ковбасу на продаж і для себе, — наголошує Ірина Цюпик. — Немає вулиці, де немає людей, які не залучені до м’ясного бізнесу. Горджуся історію селища, в якому народилася. Шаную тих людей, які важко працюють для того, аби на наших столах були смачні ковбасні вироби. Тому вирішили день містечка присвятити саме виробникам ковбас».

Ще більше новин від «Високого Замку»?
Долучайтеся до нас у Telegram