Передплата 2024 «Добра кухня»

Участь Тумгоєва в АТО сумнівна, документів про це немає, — Луценко

  • 17.09.2018, 16:43
  • 768

Екстрадований до РФ російський громадянин Тимур Тумгоєв не інформував про свою участь у воєнних діях на Донбасі на стороні України, його участь в антитерористичній операції (АТО) сумнівна.

Про це заявив генеральний прокурор України Юрій Луценко, передає Інтерфакс-Україна.

«Ні він, ні його адвокат, ні його побратими жодного разу за два роки не повідомили про його ймовірну участь у будь-якому з добровольчих батальйонів або в Збройних силах України», — заявив Ю. Луценко журналістам у понеділок у Києві.

Генпрокурор наголосив, що жодних заяв про те, що Тимур Тумгоєв воював добровольцем на Донбасі, не надходило протягом усього процесу екстрадиції.

За словами Луценка, близько року тому після зміни запобіжного заходу Тумгоєву він, «згідно з технічними даними українських спецслужб, перебував за 30 км від Маріуполя вглиб української мирної території менше ніж тиждень». «Тому про будь-яку фактичну участь пана Тумгоєва в АТО ми дізналися тільки з заяв», — зазначив він.

При цьому генпрокурор заявив: «Ставлю під сумнів цю участь, оскільки кілька років тому указом президента і законом України врегульовано можливість участі іноземних громадян у війні на боці України — це робиться виключно на контрактній основі», — наголосив він.

Юрій Луценко нагадав, що затримували Тимура Тумгоєва на підставі «червоної картки» Інтерполу, але наголосив, що ніхто «із суб'єктів міжнародного розшуку, хто воював на українсько-російській війні й має відповідні документи, не може бути виданий РФ». Це аксіома, якої ми дотримуємося", — сказав генпрокурор.

У свою чергу заступник генпрокурора Євген Єнін додав, що в разі, якщо українська сторона виявить факти «нелюдського поводження з Тимуром Тумгоєвим або застосування до нього будь-яких тортур» у РФ, це стане підставою для складання позову стосовно Росії до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган на своїй сторінці у Facebook поінформувала, що Тимур Тумгоєв програв вісім судів в Україні, а ЄСПЛ двічі ознайомлювався з усіма матеріалами та підтвердив відсутність підстав вважати, що Тумгоєва переслідують за політичними, етнічними або релігійними підставами.

Вона додала, що генпрокурор України неодноразово наголошував, що підтвердження участі в АТО є підставою для відмови у видачі особи РФ.

Раніше цього дня активісти партії «Свобода», «Національного корпусу», «С14» та інших націоналістичних організацій протестували біля будівлі Генеральної прокуратури України в понеділок у зв'язку з екстрадицією в РФ громадянина Р Ф Тимура Тумгоєва. Вони вимагали відставки заступника генерального прокурора України Є.Єніна.

Під час протесту в понеділок виникли заворушення, учасники акції почали кидати бруківку в двері будівлі Генпрокуратури. Вони також запалили сміття, папір та інші предмети перед входом до відомства.

У поліції Києва заявили про сімох правоохоронців, які постраждали під час заворушень. За фактами подій біля Генпрокуратури до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за ст. 345 (погроза або насильство стосовно працівника правоохоронного органу) та ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України.

Схожі новини