Передплата 2024 «Добрий господар»

Німеччина відмовила депутату-втікачу Онищенку у візі, — DW

  • 17.09.2018, 12:16
  • 670

В Україні Олександр Онищенко перебуває у розшуку. Його прихистком мала стати Німеччина. Взамін олігарх обіцяв інвестиції і великі турніри з кінного спорту.

Але план депутата-втікача провалився, пише DW.

Герцлаке — селище невелике. Церква, музейна залізниця — більше тут і нема особливо чого подивитися. Справжній скарб регіону Емсланд, де розташоване селище — коні. У найкращих стайнях Німеччини, у тому числі і в Герцлаке, вирощують коней вищого класу для світової еліти кінного спорту. Маєток Айнгаус на околиці селища вже декілька років належить українському мультимільйонеру і депутату Верховної Ради Олександру Онищенку. У цей маєток і в коней у Герцлаке українець вклав мільйони євро.

Брудний бізнес і безпринципна політика в Україні — все це у Герцлаке здається дуже далеким. У цьому невеликому селищі, в годині їзди від великого міста, Онищенко постав багатообіцяючим меценатом, який наважився почати з чистого аркуша. Бургомістр Герцлаке у розмові з DW розповів, як навесні 2017 року олігарх прийняв його у своєму маєтку і пообіцяв організовувати там міжнародні турніри з кінного спорту.

Бургомістр взамін написав листа, адресованого органам влади, в якому заступився за Онищенка. Очільник громади, за власним зізнанням, зробив це без особливих вагань. «Якщо у газетах, на радіостанціях і на телебаченні можна буде побачити і почути, що у Герцлаке — громаді, яку, скажімо так, на федеральному рівні мало хто знає — відбувається кінний турнір такого високого рівня, як його планує пан Онищенко, це буде неймовірним репутаційним виграшом для громади», — пояснив свої дії Ганс Бескен.

Втім заява на отримання Онищенком національної візи, подана ним до німецького посольства у Мадриді, була відхилена. Це підтвердила на запит DW речниця районної адміністрації округу Емсланд.

Тепер біля розбитого корита опинилися і Онищенко, і ті, хто його підтримував у Герцлаке. Адже відмова у візі — це ще не все. Як з'ясувала DW, у календар змагань, який веде Німецьке об'єднання з кінного спорту, на 2018 рік було зареєстровано два міжнародних заходи у Герцлаке: один 4-зірковий турнір у травні, ще один — у серпні. Як повідомили в об'єднанні, жоден з цих турнірів не відбувся. Причину скасування організатори не навели. Запити Deutsche Welle до компанії Онищенка Gut Einhaus Liegenschafts GmbH і до бургомістра Ганса Бескена з цього приводу залишилися без відповіді.

Тим часом становище Олександра Онищенка стає дедалі скрутнішим. Суд в Іспанії нещодавно дав зелене світло на екстрадицію олігарха до України. Остання соломинка для українського депутата-втікача — заява на отримання притулку, яка нині розглядається в Іспанії. Меценат кінного спорту може перетворитися на біженця.

Схожі новини