Передплата 2024 «Добрий господар»

Охочих судити корупціонерів утричі більше від потреби

Завершився термін подачі документів на конкурс суддів Вищого антикорупційного суду України і членів його Апеляційної палати. Попри попередні побоювання, що через надто високу складність і таку ж відповідальність роботи на цих посадах, не вдасться набрати достатню кількість претендентів, охочих працювати у новій судовій інстанції виявилося утричі більше, ніж є вакантних посад.

У Вищому антикорупційному суді, закон про створення якого парламент ухвалив 7 червня, повинно працювати 27 суддів. Станом на 13 вересня, передостанній день надсилання заяв, Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) отримала 81 подань. Не виключено, стаціонарною поштою надійдуть документи і від інших претендентів, які зголосилися 14 серпня. Тобто на одне місце судді у Вищому антикорупційному суді претендуватиме щонайменше три особи. Майже така ж пропорція склалася під час набору претендентів на посади суддів апеляційної інстанції — на 12 місць в Апеляційній палаті уже претендує 35 конкурсантів.

Як тільки ВККС опрацює отримані документи, буде проведено конкурс серед цих кандидатів. Триватиме він шість-сім місяців. Як і передбачає закон, крім членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів, при відборі суддів Вищого антикорупційного суду своє слово скаже рада міжнародних експертів. Разом з вітчизняною громадськістю вона оцінюватиме доброчесність претендентів, матиме право накласти вето на обрання тих кандидатів, щодо яких уже є чи надійшли вмотивовані застереження.

Очікується, що Вищий антикорупційний суд запрацює повним ходом з початку наступного року. Щоб судді почувалися незалежними, добре захищеними, законодавці подбали про їх гідне матеріальне, соціальне забезпечення і фізичний захист. Очікується, що місячна зарплата цих суддів становитиме в еквіваленті 7 тисяч доларів. Судді, а також члени їхній сімей (якщо буде таке прохання) матимуть цілодобову охорону, державні спецслужби охоронятимуть і їхнє майно.

Посольство США в Україні у Міжнародний день демократії, який відзначали 15 вересня, закликали українську владу вжити всіх необхідних заходів для успішного запуску Вищого антикорупційного суду. «Демократії процвітають тільки з ефективною судовою гілкою влади», — ідеться у повідомленні амбасади США.