Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Польща в ПАРЄ вимагатиме уламки літака Качинського

  • 16.09.2018, 09:57
  • 584

Парламентська асамблея Ради Європи розгляне у жовтні проект резолюції із закликом до Росії віддати Польщі уламки літака Ту-154М, на якому розбився під Смоленськом президент Польщі Лех Качинський.

Про це повідомляє ТСН із посиланням на Onet.

«Постійна відмова від повернення уламків та інших доказів з боку влади Росії є зловживанням правом, але також у польської сторони є припущення, що Росії є що приховувати», — йдеться в проекті.

Проектом резолюції передбачений заклик повернути Польщі уламки літака, адже затримка сприяє деградації слідства, а також утримуватися від дій, які призводять до псування уламків. Адже за Чиказькою конвенцією будь-яка країна, на території якої трапилася авіаційна катастрофа, повинна повернути усі уламки та матеріальні цінності після завершення слідства країні, якій належало авіасудно.

Розгляд справи у ПАРЄ у жовтні є серйозною подією у розслідуванні катастрофи, а також повернення уламків. Польщі потрібне визнання проблеми на міжнародному рівні, до того ж резолюцію можна буде використовувати в ООН та НАТО.

Нагадаємо, 10 квітня 2010 року в Росії розбився літак ТУ-154М. На його борту були 96 людей — всі вони загинули. Серед них — президент Польщі Лех Качинський і чимало високопосадовців. Всі вони летіли на жалобні заходи з нагоди річниці розстрілу польських офіцерів у Катинському лісі. Варшава тоді звинувачувала в авіакатастрофі двох російських диспетчерів.

У жовтні 2016 року комісія з розслідування Смоленської трагедії встановила, що на тілах деяких жертв були виявлені сліди вогню. Однак це не можна пояснити пожежею, яка виникла на місці катастрофи.

Схожі новини