Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Кучма заявив, що Трампу варто було б вибачитися перед Україною

  • 15.09.2018, 14:15
  • 786

Другий президент України Леонід Кучма вважає, що президенту США Дональду Трампу варто було б вибачитися перед Україною за те, що ядерний клуб обманув її.

Про це він заявив на щорічній зустрічі «Ялтинській економічній стратегії» (YES) 15 вересня, передає Радіо Свобода.

«Якщо Україну обманули, Північна Корея без ядерної зброї взагалі нічого не варта. Яку б пораду хотіли дати в цьому плані Трампу? Головне, треба повернутися до України і сказати: «Вибачте, я готовий більш активно допомагати Україні в цій проблемі, яка сьогодні є страшною не тільки для України, а й для Європи і всього світу», — сказав Кучма.

12 червня Президент США Дональд Трамп і лідер КНДР Кім Чен Ин провели першу в історії зустріч у Сінгапурі, за результатами якої підписали «всеохоплюючий документ».

Один з пунктів документа передбачає зобов’язання Пхеньяна «працювати, щоб закінчити денуклеаризацію Корейського півострова» в обмін на гарантії безпеки з боку Трампа.

У 1994 році Україна відмовилася від ядерної зброї, після чого Україна, США, Росія та Велика Британія уклали Меморандум про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (так званий Будапештський меморандум). Він містить пункти, які надають Україні гарантії її суверенітету та безпеки. Однак Росія у березні 2014 року після введення військ окупувала український Крим і почала дестабілізувати обстановку на Донбасі. Україна неодноразово апелювала до підписантів цього документа щодо невиконання ними зобов’язань.

У вересні 2017 року у Вашингтоні провідні експерти-міжнародники заявили, що Будапештський меморандум 1994 року насправді не надавав Україні гарантій захисту її територіального суверенітету з боку підписантів.

Схожі новини