Передплата 2024 «Добрий господар»

В РПЦ погрожують кровопролиттям через надання автокефалії Українській православній церкві

  • 15.09.2018, 09:35
  • 711

Надання Константинополем Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) автокефалії і позбавлення Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) її законних прав може призвести до кровопролиття.

Про це заявив голова відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату митрополит Волоколамський Іларіон в інтерв'ю російському телеканалу RT, повідомляє ТСН.

«Якщо УПЦ визнають церквою країни-агресора, як вони зараз кажуть, якщо її позбавлять законних прав, то ми можемо очікувати всього, чого завгодно — що розкольники візьмуть контроль над великими монастирями, такими як Києво-Печерська лавра, Почаївська лавра. Тоді, звичайно, православні віруючі будуть захищати ці святі місця і може початися кровопролиття», — сказав Іларіон.

Нагадаємо, Священний синод РПЦ на екстреному засіданні в п'ятницю, 14 вересня, вирішив припинити участь церкви у роботі структур під головуванням Константинопольського патріархату. Крім того, синод прийняв рішення про припинення в храмах Московського патріархату молитовного поминання патріарха Константинопольського Варфоломія за божественною літургією.

7 вересня Вселенський патріархат призначив своїх екзархів (представників), які будуть представляти Константинополь у Києві — архієпископа Даніеля Памфилона зі Сполучених Штатів і єпископа Іларіона з Едмонтона з Канади.

У Московському патріархаті розцінили призначення константинопольських екзархів в Україні як «безпрецедентний і грубе вторгнення на свою територію» і заявили, що не залишать це без відповіді".

У Вселенському патріархаті у свою чергу заявили, що абсолютно всі сучасні православні автокефалії, крім давніх патріархатів, були створені томосом Константинтинопольськой церкви. Архієпископ українського походження Тельмиський Іов (Геча) зазначив, що кожна з новітніх автокефалій проголошувалася в прив'язці до політичним чинникам, зокрема через здобуття державної незалежності. Однак при цьому мала більш глибокі причини: «забезпечити єдність церкви всередині кожної з цих держав, як і єдність між помісними церквами».

Схожі новини