Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Верховну Раду пересадять на «електричні стільці»

Перша партія автообновок для депутатів обійдеться бюджету у понад п’ять мільйонів гривень

Хтось, прочитавши заголовок, подумає: «Та за електричні стільці для депутатів народ і не такі кошти з величезним задоволенням пожертвував би!». Ось тільки на електрику парламент не посадять, а пересадять. І шість новеньких електрокарів, тендер на закупку яких вже оголосили, — лише перша «порція» обновок для парламентського автопарку. Загалом збираються придбати сотню авто на «батарейках».

Для стартової партії обрали Hyundai Ionig Electric 2018 року випуску. За шість авто готові викласти 5,4 мільйона гривень. Тобто вартість однієї «електрички» — 900 тисяч.

У Регламентному комітеті, який ще два роки тому виступив ініціатором «електрифікації» автопарку Верховної Ради, кивають на економію. Мовляв, утримання нинішнього гаража дорогувато обходиться — у понад 50 мільйонів гривень на рік. Третина цієї суми йде на пальне і мастильні матеріали.

А як, питається, видатки на парламентський автопарк можуть не зашкалювати, якщо там транспорту — під зав'язку?! 176 машин! Причому не лише легковики, а й автобуси, вантажівки і навіть… трактори. Вигідно й автобазі (є на що бюджетні кошти «освоювати»), і депутатам, для яких дармове «таксі» завжди під рукою. Службовими авто навіть парламентські мільйонери не гребують. Навіщо свої «тачки» ганяти, якщо можна казенними за рахунок платників податків користуватися?

Припинити це ганебне «членовозництво» — оце була б економія. Причому не лише на пальному, а й на кількості службових авто та їх обслуговуванні. Німецькому парламенту вистачає 40 автівок, а у розпорядженні австрійських депутатів казенних машин взагалі лише шість. У нашій же Верховній Раді — гаражище на всі випадки життя. Перший тендер на електромобілі вже оголосили, а ось розпродувати старі авто з парламентського парку (як грозилися) не поспішають.

Та що там парламентська горе-економія, порівняно з ДУСівською?! У Держуправлінні справами одним махом на 15 мільйонів дорогими «колісницями затарилися. Вже у грудні в автопарку ДУСі красуватимуться 15 Toyota Camry по (по 740 тисяч) і два розкішних Toyota Land Cruiser за майже два мільйони гривень кожен.

Схожі новини