Передплата 2024 ВЗ

Три українські міста переходять на «зелену» енергетику

Про власний досвід розповів керівник Житомирської агенції з регіонального розвитку.

Голови міської ради Житомира, Кам'янець-Подільського та Чорткова підписали меморандум із Міжнародною кліматичною організацією. Взяли зобов'язання поступово переводити енергосистеми своїх міст на відновлювальні джерела енергії. Головне завдання — зменшити споживання енергоресурсів та зменшити викиди СО2 у довкілля на 30%. Про амбітні плани ми розпитали керівника Житомирської агенції з регіонального розвитку Бориса Пахолюка.

«Останнім часом і в Україні почали цікавитися тим, як людям адаптуватися до змін клімату, — каже Борис Пахолюк. — Ми співпрацюємо з міжнародною громадською організацією 350.org (штаб-квартира у США), яка проводить роз'яснювальну роботу з цих питань по всьому світу. Консультують, зокрема, і українські міста, які прагнуть скоротити споживання традиційних видів палива. А до 2030 року — повністю перейти на відновлювальні та альтернативні джерела енергії.

Ми, до прикладу, уже з 2012-го замінюємо у місті традиційне вуличне освітлення на більш енергоефективне — ЛЕД-лампи (світлодіоди). Уже проведено понад 50% робіт (замінено лампи на ліхтарях). Утеплюємо будівлі державних установ. Наступного року плануємо реалізувати великий проект з утеплення будинків, який буде фінансувати німецький державний банк. Також впроваджуємо проект розвитку системи централізованого теплопостачання. Міняємо комунікації. Реконструюємо старі котельні, замінюємо обладнання. Плануємо активніше використовувати не газ, а біомасу. Скажімо, відходи з переробних підприємств, які займаються деревообробкою, або відходи з сільськогосподарських підприємств (відходи з полів). Плануємо реконструювати наявні міні-гідроелектростанції. Уже за тиждень-два починаємо будівництво першої в Україні комунальної сонячної електростанції (маємо розроблений проект). Вартість проекту — трошки більше ніж 10 мільйонів євро (частково це грантові кошти зі Словенії та кредитні кошти «Укргазбанку»)".

«Зелена енергетика — те, що не шкодить довкіллю, — веде далі керівник Житомирської агенції з регіонального розвитку. — Не провокує додаткових викидів вуглекислого газу. Є свідомі мешканці, які уже встановлюють на будинках власні сонячні панелі. Хоча вони не дешеві (вартість залежить від потужностей, сонячна електростанція під ключ на 10 кіловат — від 7,5 тисячі євро). У Житомирській області діє програма, яка стимулює людей облаштовувати такі сонячні електростанції: обласна влада частково компенсує кредит на встановлення сонячних панелей».