Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На місці вілли «Люсія» збудують багатоповерхівку?

За доведення будинку до стану руїни власника оштрафовано на 170 тисяч гривень.

У Львові — скандал довкола вілли «Люсія», що на вул. Свєнціцького, 16. Власник вілли (ОСББ «Свєнціцького-16») через суд скасував статус пам'ятки архітектури! Рішення Феміди дає власнику підстави знести будівлю і розпочати на її місці будівництво багатоквартирного будинку. А такі плани господар вілли виношує давно…

Як сказала «ВЗ» начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко, тепер є ризик, що будь-хто з власників міських вілл теж можуть звернутися до суду і на власний розсуд спотворити історичну пам’ятку.

Наприкінці листопада 2017 року департамент архітектури Львівської ОДА вніс віллу на вул. Свєнціцького, 16 до переліку щойно виявлених пам’яток архітектури. У лютому 2018 року на підставі цього рішення і пакета документів Міністерство культури України внесло будинок до реєстру пам’яток місцевого значення. Але власник вілли подав два судові позови. Один позов стосувався скасування наказу Львівської ОДА, інший — скасування наказу міністра культури. Лілія Онищенко повідомила «ВЗ», що Львівська міська рада подаватиме апеляцію, аби знову повернути віллі статус пам’ятки архітектури.

Тим часом міська адміністративна комісія, яка розглядає порушення законодавства про охорону історичної спадщини, розглянула й справу вілли «Люсії». За доведення вілли до стану руїни власника оштрафовано на 170 тисяч гривень. «Вілла зруйнована майже на 70%, — розповів заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко. — Зокрема у поганому стані опори, балки, пошкоджено фасад. Представників ОСББ „Свєнціцького-16“ запросили на наступне засідання комісії, аби вони пояснили, яким чином будуть виводити віллу зі стану руйнації. Якщо власники не почнуть її відновлювати, змушені будемо звернутися до правоохоронців».

З досьє «ВЗ»

Вілла «Люсія» побудована у 1895−1896 роках для Юзефа Ольпінського за проектом архітектора Івана Долинського. 1897 року тут мешкав Юзеф Обмінський, цісарський радник і контролер Головної крайової каси. 1916-го власницею вілли стала Кароліна Скот. Із 1931 по 1933 роки на віллі мешкав Станіслав Лемпіцький — польський вчений, письменник, професор, член Польської академії знання, представник львівсько-варшавської філософської наукової школи. Був чоловіком польської поетеси Ядвіги Гамської-Лемпіцької. Згодом будинок мав ще кількох власників.

Схожі новини