Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Підвищення ціни на газ для населення на 23%: у Міненергетики прокоментували чутки

  • 12.09.2018, 17:09
  • 606

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик заявив про те, що йому поки нічого не відомо про можливе підвищення ціни на газ для населення на 23%.

Разом з тим він додав, що підвищення тарифів на «блакитне паливо» все одно відбудеться, так як це потрібно для макрофінансування. Про це він заявив у середу, 12 вересня, відповідаючи на питання журналістів у Києві, повідомляє ZN.ua.

«У мене такої інформації на цей момент немає», — зазначив Насалик.

За словами міністра, ні він, ні Міністерство енергетики та вугільної промисловості не є учасником переговорів з Міжнародним валютним фондом.

«Прем'єр вже озвучив, що ми не можемо вести конструктивні переговори з Міжнародним валютним фондом, тому підвищення буде. Але на скільки — я не можу сказати, так як не є учасником переговорів», — додав Насалик.

Нагадаємо, у ЗМІ з'явилася інформація про те, що з жовтня 2018 року ціна газу може зрости на 23,5%. Таким чином, ціни на газ для населення і промисловості в Україні зрівняються. Підвищення ціни на 23,5% обговорювалося під час переговорів з МВФ, коли сторони домовилися відкрити нову програму кредитування для України.

Зазначимо, раніше в НБУ озвучили прогноз, згідно з яким тарифи на газ можуть зрости на 25% до кінця року.

Уряд продовжив на місяць зобов'язання щодо спеціальних поставок газу населенню та підприємствам теплокомуненерго (ТКЕ) за регульованими цінами. Підвищення цін на газ різко збільшить навантаження на бюджет щодо компенсації цін. Витрати на субсидії зростуть ще на 20 млрд грн, тобто значна частина траншу за фактом відразу з'їдається. Між тим вже зараз 60,2% споживачів газу — одержувачі субсидій, а згідно з розрахунками після стрибка ціни їх частка може збільшитися до 72%.