Передплата 2024 ВЗ

Був Форум видавців, а став BookForum

  • 11.09.2018, 10:57
  • 960

На 25-й книжковий фестиваль, що пройде у Львові з 19 по 23 вересня, 250 видавництв привезуть понад 250 тонн книжок.

На п’ять днів місто Лева перетвориться на міжнародну столицю читання. За цей час можна буде відвідати понад тисячу культурних і освітніх заходів, поспілкуватися з авторами й придбати книжки. Події ювілейного книжкового свята, яке на 25-му році змінило назву, відбуватимуться у Палаці мистецтв та ще на 50 локаціях. 25-й BookForum матиме новий логотип, що символізує відкриту книгу, яка поєднує у собі чотири стихії — Землю, Вогонь, Воду та Повітря.

«Фокусна тема цьогорічного фестивалю — „Ринок свободи“, — каже програмний директор BookForum Софія Челяк. — У межах фокусної теми хочемо поговорити про те, як кожен із нас „торгує“ своїми уявленнями про свободу під тиском обставин, щоразу підвищуючи або знижуючи ставки. Про спекуляції поняттями Свободи, які активно використовуються у пропаганді… Хочемо акцентувати увагу наших відвідувачів та учасників на тому, що зміни відбувалися і відбуваються, а ринок функціонує».

Участь у BookForum візьмуть 250 видавництв, які видали кілька тисяч нових книжок спеціально до фестивалю. Усього видавництва вони привезуть понад 250 тонн книжок. Уперше змінено й назву головної книжкової премії форуму: «Найкраща книга Форуму видавців» перетворилася на BookForum Best Book Award. На конкурс подано 508 видань від 103 видавництв.

Цьогоріч на свято книги приїдуть зіркові гості. Це, зокрема, Марсі Шор — американська історик, викладач Єльського університету, дослідниця історії Східної Європи, авторка книги про революцію на Майдані — «Українська ніч. Інтимна історія революції». Також приїде Енн Епплбом — американська історик, письменниця і журналістка, редактор The Economist і член видавничої ради The Washington Post, автор книги про Голодомор — «Червоний голод».

У межах 25 BookForum відбудуться соціальні та благодійні заходи, зокрема, благодійна акція для пенсіонерів «Третій вік: задоволення від читання». Учасники акції зможуть безкоштовно відвідати літературні та освітні заходи, лекції, майстер-класи, екскурсії, концерт найкращих хорів, а також святковий гала-концерт за участі народних артистів України Тараса Петриненка і Тетяни Горобець.

Під час 25 BookForum містом курсуватимуть #читайтрамваї. Мета цієї кампанії — популяризація читання. У кожному трамваї буде розклеєно спеціальні наліпки з кодами, за якими пасажири можуть знайти цікаві історії від учасників Форуму.

Цього року у програмі 910 подій, 14 тематичних кластерів, 13 спецпроектів, 1010 учасників з усіх областей України, 70 іноземних авторів з 25 країн світу. Події відбуватимуться у Палаці Мистецтв (вул. Коперника, 17) та ще на 50 локаціях Львова.

Схожі новини