Передплата 2024 «Добрий господар»

У Держдумі визнали Донбас недостатньо російським

  • 09.09.2018, 17:34
  • 816

Мешканці Донбасу провели в складі України більше часу, ніж Крим, тому ставлення Кремля до фейкових республік «ДНР» та «ЛНР» істотно відрізняється від ситуації із загарбаним Кримським півостровом.

Про це заявив перший заступник комітету Держдуми у справах СНД і співвітчизників, впливовий російський пропагандист й один з ідеологів війни з Україною Костянтин Затулін в інтерв'ю російському ресурсу Федеральна агенція новин, передає Еспресо.

«Тут дещо інша історія. Донецьк з Луганськом пробули в складі України на 30 років більше. За цей час зусиллями радянської влади в 20−30-і роки XX століття пройшла українізація.

Кореневі, глибинні зв'язки Донецька і Луганська з Росією були значно більше втрачені, ніж у Криму. Вони виховувалися в радянський період в рамках української парадигми.

Я б сказав так. У відносно мирній ситуації на референдумі відсотків 20−30 виступили б за те, щоб приєднатися до Росії. Ще відсотків 10−20 або 30 — ні за що, залишилися б в Україні. Решта були б перехідним модулем", — сказав він.

Натомість Затулін наголосив, що Кремлю необхідно повернути окремі окуповані райони Донецької й Луганської областей (ОРДЛО) до складу України, аби підвищити там відсоток проросійськи налаштованих громадян.

«Ми розуміємо, що, після того як ми вивели з внутрішньоукраїнського контексту Крим, вивести ще і Донецьк з Луганськом означає позбавити союзників ту частину проросійськи налаштованих росіян і українців, які залишаються на іншій стороні України.

Ми в даному випадку виходили з того, що Донецьк і Луганськ потрібно повернути в загальне політичне поле з Україною, але на гідних умовах. Тобто без розправ, без зведення рахунків, з особливим статусом — як елемент федерації або конфедерації. І саме повернення в цьому статусі Донецька і Луганська стане каталізатором ланцюгової реакції федералізації України.

А федеральна Україна — це те, на чому серце повинно заспокоїтися", — пояснив він нинішню тактику Москви щодо України.

Схожі новини