Передплата 2024 ВЗ

Рада має обрати новий склад ЦВК і розблокувати вибори в ОТГ, — Порошенко

  • 08.09.2018, 18:35
  • 410

Верховна Рада має обрати новий склад ЦВК та прийняти рішення щодо розблокування виборчого процесу в об’єднаних територіальних громадах.

Про це заявив президент Петро Порошенко в інтерв’ю житомирському телеканалу «СК1», повідомляє прес-служба глави держави.

Відповідаючи на питання щодо розблокування виборів у 127 новостворених об’єднаних територіальних громадах Президент наголосив: «Моя позиція і моя воля разом з цим мільйоном. Якщо мешканці тих чи інших громад прийняли рішення створити об’єднану територіальну громаду, то це означає взяти на себе відповідальність. А вони готові брати на себе відповідальність за власну долю. Держава має їм допомогти. І ні в якому разі ми не маємо бачити будь-які перешкоди з цього приводу».

Глава держави підкреслив, що якщо є якісь неузгодженості в законодавстві, то Верховна Рада має негайно, не гаючи часу прийняти рішення щодо розблокування процесу. «Якщо для цього потрібно рішення Центральної виборчої комісії знову таки ВР має розглянути президентське подання, яке вже більше року знаходиться в парламенті, і обрати новий склад ЦВК. Це важливо не лише для створення об’єднаних територіальних громад, але і для забезпечення вільних прозорих чесних виборів Президента і Парламенту наступного року», — додав Президент.

Глава держави зауважив, що ще в квітні 2014 року наголошував, що децентралізація буде однією з найголовніших реформ і влада з Києва має перейти до територіальних громад. «Всі дуже скептично до цього ставилися. Казали, поки вони кандидати, вони всі обіцяють. Потім ніхто з Києва владу не віддасть. Подивіться, що зараз відбувається — децентралізація і добровільне створення об’єднаних територіальних громад вже охоплює більше 8 млн людей», — розповів Президент.

За його словами, нині спостерігаються успішні приклади реалізації тих додаткових повноважень, які отримали громади завдяки програмі децентралізації. Президент зауважив, що лише в першому читанні проголосована конституційна реформа по децентралізації: «Але я переконаний, що ми будемо рішуче рухатись вперед, і ми маємо вже результати».

Схожі новини