Передплата 2024 «Добрий господар»

У НАТО відреагували на можливе закріплення у Конституції України курсу на євроатлантичну інтеграцію

  • 08.09.2018, 08:13
  • 505

У НАТО твердо підтримують право України вільно обирати свій євроатлантичний шлях без зовнішнього втручання.

Про це в заявив офіційний представник штаб-квартири НАТО, коментуючи внесення Президентом України пропозиції про зміни до Конституції щодо закріплення незворотності європейського і євроатлантичного курсу держави, передає Укрінформ.

«Ми тверді у нашій підтримці права України вирішувати своє власне майбутнє і зовнішньополітичний курс, вільно, без зовнішнього втручання», — наголосили в Альянсі.

У НАТО також відзначили, що Україна відновила свої євроатлантичні прагнення, а відтак, рішення Бухарестського саміту про те, що держава у майбутньому набуде членства, залишаються незмінними.

Нагадаємо, Президент Петро Порошенко 3 вересня зареєстрував у Верховній Раді проект закону № 9037 «Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)».

Проект закону визначено Президентом як невідкладний і наразі в графі щодо стану його проходження зазначається, що документ «передано на розгляд керівництву».

Законопроектом, зокрема, пропонується внести зміни до Конституції й віднести до повноважень Верховної Ради серед іншого визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору.

Окрім того, пропонується додати положення, що Президент України є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС і НАТО, а також закріпити норму, що Кабінет міністрів забезпечує реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС та НАТО.

Водночас Президент просить ВР скасувати у Перехідних положеннях Конституції норму щодо можливості використання наявних військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань на умовах оренди.

Схожі новини