Передплата 2024 «Добрий господар»

Верховна Рада підтримала криміналізацію незаконного перетину держкордону

  • 06.09.2018, 14:30
  • 561

Верховна Рада підтримала за основу законопроект № 7017, який передбачає запровадження кримінальної відповідальності за незаконне перетинання державного кордону.

«За» проголосував 241 народний депутат, повідомляє «112 Україна».

Законопроект передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 3 років за незаконний перетин держкордону України росіянами (чи особами з іншим громадянством на користь РФ). Зокрема йдеться про потрапляння на територію України поза пунктами пропуску, без необхідних документів або з документами, що містять недостовірні відомості.

Якщо таке порушення вчинено повторно чи групою осіб, відповідальність посилюється — позбавлення волі від 3 до 5 років.

Найсуворіше покарання передбачається за описане порушення із застосуванням зброї — ув'язнення до 8 років.

Зазначимо, коли цей законопроект зареєстрували у парламенті, в Україні діяли такі санкції за незаконний перетин кордону: 1700−3400 грн штрафу або адмінарешт до 15 діб; а в разі порушення групою або повторно протягом року — штраф від 3400 до 8500 грн.

Відтоді парламент збільшував штрафи за такі порушення.

Нагадаємо, наразі діє порядок в'їзду іноземців на територію тимчасово анексованого Криму, затверджений постановою Кабміну № 722 від 16 вересня 2015 року. Згідно документу, іноземні журналісти мають погоджувати візит до півострову із Міністерством інформаційної політики України, а правозахисники і представники міжнародних неурядових організацій — із МЗС.

Крім того, до переліку підстав, за якими іноземні громадяни можуть отримати дозвіл на в'їзд в Крим, включили проповідування релігійних віровчень, виконання релігійних обрядів чи задоволення релігійних потреб (виключно за клопотанням або за погодженням з Мінкультури), а також участь у заходах Меджлісу кримськотатарського народу.

На даний момент єдиний законний спосіб відвідати Крим — з території України.

Однак затверджені правила критикували, адже іноземці не можуть оформити дозвіл чи подати документи для в’їзду на територію анексованого Криму, перебуваючи за межами України. Для отримання дозволу вони повинні їхати до України і подавати документи.

Схожі новини