Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В Індії декриміналізували статеві стосунки гомосексуалів

  • 06.09.2018, 11:15
  • 539

Верховний суд Індії скасував статтю Кримінального кодексу країни, яка передбачала жорстке покарання за «статевий акт з чоловіком, жінкою або твариною, які здійснені неприроднім способом».

Таким чином, Верховний суд фактично декриміналізував сексуальні стосунки гомосексуалів, передає ТСН із посиланням на Al Jazeera.

«Будь-яка дискримінація на основі сексуальної орієнтації порушує основні права. Конституція є живим органічним документом … прагматична інтерпретація повинна бути спрямована на боротьбу з суворою нерівністю та несправедливістю. Соціальна моральність не може бути використана для порушення основних прав навіть однієї окремої людини. Конституційна моральність не може бути замучена на вівтарі соціальної моралі», — йдеться у заяві суду.

Кампанія за скасування цієї статті в Індії триває вже кілька років. Зокрема ЛГБТ-активісти надіслали численну кількість петицій для того, щоб Верховний суд розглянув це питання.

«Ми стаємо рівними громадянами зі скасуванням статті 377. Рівні права доступні для нас з цієї декриміналізацією», — заявив один із активістів.

Ця стаття про кримінальну відповідальність за «неприродні статеві стосунки» лишилась в Індії ще від часів колоніалізму — вона була впроваджена у 1861 році. Порушникам її загрожувало від 10 років позбавлення волі до довічного ув’язнення. Конкретно у статті не вказуються ЛГБТ-стосунки, а тому теоретично може застосовуватись і до гетеросексуалів, які займались оральним, анальним або груповим сексом. Однак, статтю неможливо застосувати до лесбійського сексу, оскільки відсутній «факт проникнення».

За словами правозахисників, стаття 377 майже не використовувалась до тих осіб, які добровільно вступали в гомосексуальні статеві контакти, однак досить часто використовувалась індійською поліцією для утисків прав ЛГБТ-спільноти. За різними даними, в Індії може проживати близько 50 мільйонів гомо- та бісексуальних чоловіків.

Схожі новини