Передплата 2024 ВЗ

В Україні розпочала роботу місія МВФ

  • 06.09.2018, 10:44
  • 391

Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) на чолі з Роном ван Роденом в четвер розпочала роботу в Києві.

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на представництво Фонду в Україні.

Там уточнили, що місія прибула до Києва напередодні.

В. о. міністра фінансів Оксана Маркарова зазначила, що українська сторона має намір обговорити з Фондом як всі поточні питання, так і продовження співпраці після закінчення програми у березні 2019 року.

За її словами, четвертий успішний перегляд програми розширеного фінансування МВФ і отримання п'ятого траншу в 2 млрд доларів відкриє шлях до залучення фінансування в державний бюджет на пільгових умовах з використанням гарантії Світового банку на 800 млн доларів, а також до отримання макрофінансової допомоги від ЄС на 1 млрд євро.

У свою чергу голова НБУ Яків Смолій зазначив, що наближення перспективи отримання фінансування від МВФ матиме позитивний вплив на стан валютного ринку України, а також поліпшить можливості уряду залучити на міжнародних ринках капіталу боргові ресурси.

«Приїзд місії МВФ до Києва — крок до зниження невизначеності щодо подальшого розвитку ситуації в українській економіці та покращення очікувань учасників ринку», — сказав в середині серпня голова НБУ.

Раніше постійний представник Міжнародного Валютного Фонду в Україні Йоста Люнгман повідомив, що місія МВФ відвідає Київ з 6 по 19 вересня для обговорення останніх економічних подій, економічної політики і наступних кроків, включаючи фінансову допомогу.

«За зверненням української влади, місія МВФ відвідає Київ в період з 6 по 19 вересня 2018 року для обговорення останніх за часом економічних подій і економічної політики. Місія також обговорить подальші кроки, включаючи фінансову допомогу від МВФ на підтримку політики, спрямованої на збереження макроекономічної стабільності і забезпечення розвитку економіки в напрямку сталого та інклюзивного зростання», — заявив Люнгман.

Нагадаємо, Україна співпрацює з МВФ з 1992 року. За цей час Київ отримав дев'ять траншів.

Зазначимо, на початку лютого Україна частково розрахувалася з МВФ за боргами за програмою stand by 2014 року. Зокрема, Київ виплатив два транші — 375 млн і 87 млн доларів. 31 серпня Україна перерахувала МВФ 160,3 млн доларів в рахунок повернення основного боргу.

Кредитна програма для України в розмірі 17,01 млрд доларів була затверджена МВФ наприкінці квітня 2014 року, а вже на початку травня було надано перший транш кредиту stand by на суму 3,19 млрд доларів.

У березні 2015 року Рада директорів Міжнародного валютного фонду схвалила виділення Україні 17,5 млрд доларів за 4-річною програмою EFF (Extended Fund Facility) замість програми stand by.

Програма stand-by була замінена на «механізм розширеного фінансування» у зв'язку з більш тривалою потребою платіжного балансу України.

Схожі новини