Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Швеція закликає Єврокомісію заблокувати «Північний потік-2»

  • 06.09.2018, 10:17
  • 543

Більшість шведських парламентарів виступає проти будівництва газопроводу «Північний потік-2».

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на радіостанцію Sveriges Radio.

Шведські політики вважають, що ЄС повинен втрутитися у проект газопроводу, частина якого має пройти через територіальні води Швеції. Зокрема, колишній міністр оборони, уповноважений Помірної коаліційної партії з питань Є С Карін Енстрем зазначила, що цей газопровід негативно вплине на екологію і безпеку.

«Ми активно виступаємо за те, щоб усіма можливими способами зупинити цей проект», — сказала парламентар.

Євродепутат від шведської Християнсько-демократичної партії Ларс Адактуссон каже, що Росія не дотримується міжнародного права, будуючи «Північний потік-2».

«Ми бачили, що відбулося в Грузії, бачили, що відбулося на Україні та в Криму. Тому важливо знайти інші способи забезпечення енергією», — зазначив депутат Європарламенту.

У свою чергу, голова Ради у справах ЄС в Риксдазі Юнас Ерікссон, який представляє Партію зелених, нагадав, що раніше Стокгольм вже стикався з труднощами в застосуванні міжнародного права проти будівництва «Північного потоку-2». Тому він вважає правильним рішення Єврокомісії змінити законодавство, що згодом допоможе заблокувати цей проект.

Згідно з планом, трубопровід буде завершено до початку 2020 року. Супротивники проекту — у тому числі Польща, країни Балтії, Україна, США — стверджують, що «Північний потік-2» збільшить залежність ЄС від «Газпрому», який вже постачає близько третини об’ємів газу в ЄС.

Київ вважає, що Росія обов'язково припинить транзит газу територією України до Європи в разі побудови газопроводу.

Схожі новини