Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Під час повені речі вимивало з шафи, а меблі плавали…»

Львів’яни досі не можуть дати собі раду із наслідками зливи 17 серпня.

Львів досі оговтується від наслідків «Всесвітнього потопу», який ринув на місто 17 серпня. Тоді, нагадаємо, майже за годину випало 28% місячної норми опадів. Через потужну зливу зупинився рух електротранспорту, а кілька вулиць опинилися під водою. Багато підвальних помешкань затопило. До редакції «ВЗ» звертаються львів’яни, які не можуть дати собі раду з ліквідаціями наслідків негоди.

Ольга Мішина з приватного будинку по вул. Окружній, 23 із жахом згадує, як справжній водоспад ринув у її будинок, який розташований нижче рівня тротуару. У кімнаті дочки вода була до рівня підвіконня. Речі вимивало з шафи, а меблі плавали… Жінки пережили жах. Викликали знайомого, який насосом відкачував воду. Досі у помешканні все вологе, там неможливо жити. Усі речі запаковані в целофанові кульки.

«Вирішила написати заяву про допомогу, — розповідає пані Ольга. — Пішла в ЦНАП. Там сидить купа людей, які отримують файну зарплату, а написати оголошення, що заяву не приймають без відповідних документів, нема кому. Я просиділа 20 хвилин, аби мені дали список документів, які треба зібрати, щоб заяву прийняли. Серед них, зокрема, акт обстеження будинку. Я звернулася до нашого ЖЕКу, але майстер сказала, вони не прийдуть, бо це приватна власність. Мені треба звернутися до незалежної експертизи. Чи можу я на свою пенсію 1613 грн дозволити собі цю експертизу?». Жінка розповіла, пропрацювала 33 роки на заводі «Сільмаш». Її батька у віці 20 років НКВДисти витягнули з криївки. Заслали в Караганду, Воркуту, де він сидів разом із політв’язнем, засновником Української Гельсінкської спілки Іваном Гелем.

Коли пані Ольга не змогла принести акт обстеження будинку, у ЦНАПі їй порадили звернутися у «Самопоміч». Там теж розвели руками, мовляв, не можна розраховувати навіть на депутатську допомогу, — бо вже кінець року і депутати усі свої кошти роздали…

Б’ють на сполох і мешканці будинків по вул. Повстанській, 9а та Перемиській, 3. Людмила Бєдна з квартири № 29 по вул. Повстанській розповідає, що повінь підмила фундамент будинку. Тепер він по ночах так тріщить, що люди бояться обвалу. У підвалі відбуваються якісь «тектонічні процеси», зсувається земля. У будинку проживають десять малолітніх дітей… Телефонували на «гарячу лінію міста». Прийшов майстер з ЖЕКу, подивився і сказав, що це не їхня парафія. Що, можливо, дім наступного року ставитимуть на капремонт…

«Щодо будинку на Окружній, 23 діємо відповідно до положення про призначення бюджетних коштів. Благодійною допомогою не займаємося, — розповів «ВЗ» голова Франківської райадміністрації Львова Орест Тимчишин. — Якщо в них є якісь пошкодження, можуть звернутися до страхової компанії (якщо застраховані). Якщо мають сумніви щодо технічного стану їхнього приватного будинку, я би їм порадив звернутися до спеціалізованої проектної організації, яка б обстежила і дала висновок про стан будинку.

— Пане Оресте, там живе пенсіонерка, яка отримує 1613 гривень…

— Ми піднімали наш документообіг, то до райадміністрації та до ЛКП жодного звернення по Окружній, 23 не надходило. Було тільки звернення на «Гарячу лінію міста» під час самої грози, його скерували на аварійну службу, там після обстеження скерували звернення на Водоканал. Водоканал обстежував вуличний колектор, промивав його, і звернення було знято. Якщо людина потребує ще якоїсь допомоги, хай приходить до нас, порадимося, чим їй допомогти… Але за бюджетний кошт приватний будинок ремонтувати їй ніхто не буде. Можливо, якась інша допомога буде потрібна…

Щодо будинку на вул. Повстанській — небезпеки завалу будинку немає. Будинок обслуговує ЛКП «Затишне». Було звернення від мешканців, бо під час грози підтекла покрівля. ЛКП облаштувало дашок над виходом на горище, щоб вода не протікала. Також люди зверталися, що нема поручнів при вході в будинок, то їх облаштували. Також було звернення про просідання покриття двору біля водостічної труби. В ЛКП з’ясували, що там негерметично під’єднана водостічна труба до каналізації. Наразі там нічого не робили, бо цей об’єкт у титульному списку, відповідно там будуть облаштовувати благоустрій подвір’я, тому ЛКП нема сенсу витрачати гроші. Підрядник там уже приступив до виконання робіт. Ще мешканці були занепокоєні станом підпірної стінки у подвір’ї. ЇЇ обстежували представники ЛКП «Затишне» — стінка аварійною не є. Можливість ремонту будемо розглядати під час формування титульного списку на 2019 рік".

За словами Ореста Тимчишина, під час негоди 17 серпня найбільше постраждали Франківський та Залізничний райони. Через підтоплення до РА почали звертатися мешканці уже в сам день «Всесвітнього потопу». Так, 17 серпня до райадміністрації і до жеків району надійшло 17 звернень мешканців, які просили відкачати воду з помешкань і підвалів і скласти акти фіксації підтоплення. Крім того, звернулися мешканці напівпідвальної квартири на вул. Конотопській та власники чотирьох машин, які затопило — щодо можливості відшкодування збитків. Автомобілістів одразу відіслали до страхових фірм. «Щодо напівпідвалу на Конотопській, то подивимося, що там можна зробити. Можливо, невеличкий ремонт», — не дуже впевнено сказав Орест Тимчишин.

Схожі новини