Передплата 2024 «Добрий господар»

На Закарпатті зафіксували спалах смертельної хвороби

  • 05.09.2018, 16:08
  • 852

Діти, люди зі слабким імунітетом і ослабленою захисною реакцією дихальних шляхів, ті, які зловживають курінням або алкоголем, в першу чергу знаходяться в групі ризику і можуть заразитися смертельною менінгококовою інфекцією.

Про це заявив лікар-епідеміолог Юлій Жигалов, пише «Сегодня».

Крім того, людина може захворіти на менінгіт після переохолодження, під впливом будь-якого іншого стресового для організму чинника або травми.

«Джерелом хвороби може стати хворий або людина, яка є прихованим носієм інфекції. При цьому він може сам не хворіти, але цьому заражати інших. Заразитися можна під час прямого контакту з такою людиною, а також під час спільного користування засобами особистої гігієни або посудом. Інфекція досить нестійка в умовах зовнішнього середовища, але іноді того, що хтось кахикнув або чхнув, може вистачити», — говорить Жигалов.

І хоча інкубаційний період хвороби може тривати до 10 днів, на перших етапах менінгіт покаже себе головним болем, гострим нежитем, температурою, характерним висипом на ногах, тулубі і крововиливами. Поширюється інфекція по організму через кров. Якщо вчасно звернутися до лікаря, можна уникнути летального результату.

«Важлива рання діагностика. При своєчасному визначенні менінгіту хвороба лікується антибіотиками. І досить успішно. Звичайно ж, це не стосується блискавичної або запущеної форм. У цих випадках — результат один, летальний. Блискавична форма менінгіту протікає у людей з дуже слабким імунітетом, організм яких нездатний боротися з інфекцією», — додає лікар.

Тому, щоб уникнути менінгіту і його найстрашнішої форми — блискавичної, потрібно постійно піклуватися про своє здоров'я і зміцнювати імунітет.

«Правильне харчування, вітаміни, відпочинок, відсутність стресів, вакцинування… Крім того, треба дотримуватися елементарних правил особистої гігієни і по можливості уникати місць масового скупчення людей», — підсумовує Жигалов.

Схожі новини