Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В Україні запрацював електронний реєстр медоглядів

  • 04.09.2018, 17:34
  • 756

В Україні запрацював електронний реєстр професійних медичних оглядів.

Як повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров’я, з вересня дані про медичні професійні огляди українців зберігаються в єдиній електронній системі.

Таким нововведенням МОЗ впорядкує професійні медогляди та унеможливить використання підроблених довідок і санітарних книжок. «Професійний медогляд є обов’язковою умовою роботи водіїв, людей, які володіють зброєю, і декретованих осіб — вихователів, вчителів, викладачів, студентів, працівників громадського харчування, торгівлі тощо. Тепер дані про такі огляди міститимуться в єдиному реєстрі медичних оглядів — надійно захищеній електронній системі», — зауважили у міністерстві.

Професійний медогляд українці проходитимуть виключно в закладах охорони здоров’я, а дані автоматично відображатимуться в електронній системі. Довідку-дублікат про пройдений медогляд кожен зможе одержати безоплатно. З часом реєстр медичних оглядів буде інтегровано в систему «Електронне здоров’я», а вже зараз працює мобільний додаток «Медичні огляди», з допомогою якого контролюючі органи можуть швидко перевірити легітимність конкретного медогляду.

На сьогодні до роботи в єдиному інформаційному просторі приєднались Міністерство внутрішніх справ і Міністерство молоді та спорту. МОЗ проводить роботу з долучення до цієї роботи інших міністерств і державних установ — споживачів відповідної інформації.

Наказ про створення єдиної державної бази даних медичних оглядів певних категорій осіб в системі охорони здоров’я було підписано у січні 2017 року, а з 20 червня 2018 року розпочалось тестування системи і підключення до неї закладів охорони здоров’я. До кінця року планується підключення до системи близько 3 тис. закладів охорони здоров’я в усіх областях України і поступова заміна паперових бланків медичних оглядів на електронні. Після завершення тестового періоду єдина державна база даних медичних оглядів буде обов’язковою до використання усіма споживачами відповідної інформації.

Схожі новини