Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Саакашвілі заявив про шантаж з боку американського лобіста, пов’язаного з Україною

  • 04.09.2018, 09:15
  • 603

Колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі заявив про спроби шантажу проти нього та колишнього голови його служби з боку Сема Петтена.

Про це він розповів інтерв'ю для CNN, передає Голос Америки.

Сем Петтен, колишній співробітник Пола Манафорта, минулого тижня визнав свою провину в проведенні діяльності агента на користь закордонної установи і погодився співпрацювати з урядовими прокурорами.

Звинувачення були висунуті через те, що Петтен без реєстрації лобіював в США представляв інтереси української партії Опозиційний блок у період з 2014 по 2018 роки.

Саакашвілі наголосив, що Сем Петтен нещодавно надіслав текстове повідомлення колишньому голові служби політика, погрожуючи йому розголосити певні матеріали, якщо той не припинить кампанію в соціальних медіа, спрямовану проти нього.

«Він написав: «Відклич своїх тролів, або я почну розголошувати речі про Мішу, — а це я, — які він не хотів би бачити. Нехай вони знищать свої коментарі», — повідомив Саакашвілі.

Це — прямий шантаж, переконаний політик. «Це — типовий російських шантаж. Ці люди тісно пов'язані з росіянами, — заявив Саакашвілі».

«Ці люди — найманці, вони готові вдаватись до будь-яких брудних трюків, вони готові обманювати, працювати проти американських інтересів, робити будь-що, включаючи шантаж. Шантаж колишнього президента і його голови служби — важливого регіонального лідера, як це, свідчить про їх справжні наміри», — наголосив грузинський політик.

Урядові обвинувачі США стверджують, що Петтен разом з росіянином надавав консультації та послуги політичного лобізму, а також допомагав одному російському олігарху в організації зустрічей з посадовцями США з Державного Департаменту та конгресменами. Цим росіянином може бути Костянтин Кілімнік, якого підозрюють у зв'язках зі спецслужбами Росії.

Компанія, якою Петтен володів спільно з росіянином, заробила більше мільйона доларів за цю роботу.

Петтен співпрацював з Манафортом з проектів в Україні. Петтен також, за повідомленнями, одного разу працював на компанію Cambridge Analytica, яка стала відомою через свою роботу на користь передвиборчої кампанії Трампа протягом виборів 2016 року.

На початку 2000-х Петтен працював в Москві у Міжнародному республіканському інституті (IRI) — неурядовій організації США, яка опікується просуванням демократії. Петтен працював в організації в той де час, що і Костянтин Кілімнік, проти якого спецпрокурор США Роберт Мюллер висунув звинувачення у змові з метою створення перепон для судочинства.

Схожі новини