Передплата 2024 «Добра кухня»

Вчені знайшли чудотворні речі Ісуса Христа: у мережі опублікували перші фото

  • 03.09.2018, 11:45
  • 1 398

В Євангелії від Іоанна написано, що перше чудо — перетворення води в вино — відбулося під час весілля в Кані Галілейській.

Сучасні паломники вважають біблійної каною місто Кафр-Кана на півночі Ізраїлю. Але вчені досліджували печери в восьми кілометрах на північ від і припустили, що перше з описаних в Біблії чудес сталося саме тут, повідомляє «Сегодня» з посиланням на «The Daily Mail».

В районі печер археологи виявили розташовані залишки стародавнього селища Хирбет Кана. Воно датоване 323 р. До н.е. е. — 324 м н. е. Деякі печери розписані хрестами і зверненнями до «господа Ісуса». Всередині знайшли кам'яний вівтар і шість кам'яних посудин, в яких тримали вино. Саме з них могли подавати напій під час весілля.

Згідно з письмовими джерелами, це місце відвідували паломники ще в кінці V — VI ст. Також сюди навідувалися хрестоносці. Про нього, швидше за все, писав і єврейський історик Йосип Флавій.

«Йосип, Новий Завіт і тексти рабинів стверджують, що Кана було єврейським селищем поблизу Галілейського моря і району нижньої Галілеї. Хирбет Кана відповідає всім цим критеріям», — заявив керівник розкопок Том МакКаллаф.

Сучасна Кана не вважалась святим місцем до 1700-х років. Такий статус їй присвоїли монахи-францисканці, які шукали простих шляхів, а не історичної достовірності, вважає вчений.

Схожі новини