Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Розроблено нові ліки, здатні врятувати сотні тисяч людей від смерті

  • 02.09.2018, 13:05
  • 931

Американські вчені розробили знеболююче AT-121, яке сильніший за морфін, не викликає звикання і не має небезпечних побічних ефектів.

Про це пише lenta.ru.

Дослідники сподіваються, що препарат допоможе скоротити число смертей, викликаних залежністю від обезболюючих ліків і їх передозуванням. У 2012 році лише в США через застосування опіоїдних анальгетиків померли понад 16 тисяч осіб.

Нове з'єднання впливає на Μ-опіоїдні рецептори (МОР) і рецептори Ноціцептін — білкові молекули в нейронах головного мозку. МОР є мішенями для традиційних обезболюючих, а рецептори Ноціцептін беруть участь в розвитку звикання і залежності.

Випробування за участю макак-резусів показали, що AT-121 надавав знеболюючу дію подібно морфіну при концентраціях у сто раз більше низьких, ніж зазвичай. Більш того, препарат був здатний знизити рівень залежності тварин від оксикодону — напівсинтетичного опіоїда. Високі дози AT-121 не викликали пригнічення дихання і порушення в діяльності серцево-судинної системи.

Вчені сподіваються, що результати будуть підтверджені в подальших випробуваннях, які будуть проводитися вже за участю людей.

Схожі новини