Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На найбільшій планеті Сонячної системи випадково знайшли воду

  • 02.09.2018, 10:49
  • 963

Команда американських астрофізиків під час вивчення Великої червоної плями на Юпітері випадково наткнулися на найважливішу знахідку для людства.

Під час вивчення спектрального аналізу, лінії показали наявність води в атмосфері планети-гіганта, повідомляє «Сегодня».

Раніше вчені знаходили ледь помітні ознаки наявності кисню в складі атмосфери найбільшої планети Сонячної системи, наявність якого можна порівняти з аналогічним показником чадного газу. Ймовірно, сумарний вміст кисню на Юпітері перевищує аналогічний показник для Сонця в 2−9 разів.

Цей висновок підтримує теоретичні моделі, які передбачали наявність рясної води на Юпітері.

Виявити воду вдалося при вивченні хмарності Юпітера, розташованої нижче самих верхніх шарів. Раніше вважалося, що нижні шари атмосфери не піддаються вивченню зондами, так як верхні шари блокують будь-яке випромінювання знизу. Але на практиці цього не сталося. Дослідники змогли заглянути в глибину атмосфери Юпітера на тисячі кілометрів.

На супутниках Юпітера вода достовірно є, тому і її наявність на планеті-гіганті не є таким вже й великим сюрпризом. Проте, отриманий результат — це очевидний успіх, оскільки воду вдалося виявити з Землі.

Схожі новини