Передплата 2024 «Добрий господар»

Ліквідація ватажка бойовиків «ДНР» Захарченка: усі подробиці та фото

  • 01.09.2018, 09:46
  • 874

Як відомо, ватажка бойовиків «ДНР» Олександра Захарченка вбили вчора у центрі Донецька у ресторані «Сєпар».Також постраждав глава «мінфіну» т.зв. «ДНР» Олександр Тимофєєв («Ташкент»).

Близько 18:15 у п'ятницю, 31 серпня, в російські ЗМІ від джерел у середовищі бойовиків стали надходити повідомлення про те, що ватажок так званої «Донецької народної республіки» Олександр Захарченко загинув у результаті вибуху в окупованому Донецьку, пише «Сьогодні».

Вибух стався в ресторані «Сепар». При цьому, як повідомляють жителі Донецька, також отримав важкі травми глава «мінфіну» т.зв. «ДНР» Олександр Тимофєєв («Ташкент»). За даними ЗМІ бойовиків, в результаті вибуху постраждали 11 осіб.

У Службі безпеки України заперечують свою причетність до ліквідації глава бойовиків, і розглядають версію про конфлікт криміналітету, яким перенасичені окуповані території, а також версію про роботу російських спецслужб, яка Захарченку останнім часом стала незручною.

Вчора, до 19:30 бойовики окупованої частини Донецької області заявили про те, що нібито вже затримали деяких «українських диверсантів», які, за словами бойовиків, причетні до загибелі Захарченка.

Згодом у мережі з'явилося фото з місця вибуху, де загинув Захарченко:

Також соцмережі Twitter опублікували відео з місця вибуху, де було вбито Захарченка.

Як повідомив «заступник командувача оперативного командування» ДНР «Едуард Басурін, вибуховий пристрій, в результаті якого загинув Захарченко, знаходився в приміщенні ресторану «Сепар». Внаслідок вибуху також постраждало 11 людей.

Після смерті Захарченка на місце ватажка так званої «ДНР» призначили Дмитра Трапезникова. Примітно, що Трапезников до смерті Захарченка займав посаду так званого «віце-прем'єра» ДНР".

Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу за статтею про міжнародний тероризм за фактом вбивства Захарченка, поранення «міністра доходів і зборів» Тимофєєва і невідомої дівчини.

«У Слідчому комітеті Росії порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 3 ст. 361 КК РФ („Акт міжнародного тероризму, що спричинив заподіяння смерті людині“)», — розповіла офіційний представник СК Р Ф Світлана Петренко.

Президент Росії Володимир Путін висловив співчуття «рідним і близьким» вбитого ватажка бойовиків т.зв. «ДНР» Олександра Захарченка. Про це йдеться на сайті Кремля.

«Розраховую, що організатори і виконавці цього злочину понесуть заслужене покарання», — зазначив Путін.

Як повідомила український омбудсмен Людмила Денисова, після вибуху в Донецьку активісти і місцеві джерела повідомляють, що спецслужби т.зв. «ДНР» повально затримували людей прямо на вулицях.

Російське видання Life з посиланням на власні джерела повідомило, що до вбивства Захарченка може бути причетний один з його охоронців. Як з'ясувалося, охоронець Захарченко раптово зник з місця вибуху. Підозрюваного розшукують.

Від вчорашнього вечора бойовики т.зв. «ДНР» не випускають з окупованої території ані людей, ані автомобілі, повідомили українські прикордонники. У свою чергу, Державна прикордонна служба України посилила прикордонні наряди на загрозливих напрямках лінії розмежування після повідомлення про вбивство Захарченка.

Також у Донецьку оголошено план «Перехоплення» в зв'язку з загибеллю Захарченка. Про це повідомив так званий «заступник командувача оперативного командування ДНР» Едуард Басурін.

У Донецьку і в інших населених пунктах окупованого Донбасу початок навчального року перенесли на 4 вересня. Як повідомили окупаційні власті, 1, 2 і 3 вересня оголошено днями жалоби через ліквідацію «глави ДНР» Олександра Захарченка. Самого Захарченка поховають у понеділок, 3 вересня.

Секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що загибель ватажка «ДНР» Олександра Захарченка була неминучою, бо Кремль підписав вирок всім своїм терористам і окупантам на Донбасі ще в 2014 році.

«Цей брудне коло приречене на самознищення. З них, кого і за що вбивають — питання риторичне. А вирок їм всім підписали в Кремлі ще в лютому 2014», — зазначив Турчинов.

Причини і підстави для вбивства Захарченка пояснив військовий оглядач, координатор групи «Інформаційний Опір» Юрій Карін.

На думку військового оглядача, це пов'язано з тим, що в майбутньому Путін планує привести до влади проросійського президента України і організувати прямі переговори з маріонетками Кремля на Донбасі.

Крім того, Карін не виключає і версію боротьби за територію між ФСБ і ГРУ, в результаті чого Захарченка і «прибрали», а також, пов'язує вбивство з кровною помстою.

Речник Міністерства закордонних справ України Мар'яна Беца заявила, що швидка реакція МЗС РФ на вбивство Захарченка свідчить про «бажання прикрити своїх маріонеток».

Загибель Захарченка прокоментували і у російському МЗС — представник російського зовнішньополітичного відомства Марія Захарова заявила, що за вибухом у центрі Донецька, в результаті якого загинув ватажок так званої «ДНР», стоїть «київський режим».

Схожі новини