Передплата 2024 ВЗ

Вчені виявили воду на Юпітері

  • 31.08.2018, 17:39
  • 705

Астрономи з Центру космічних польотів імені Годдарда виявили у глибинах Великої Червоної Плями Юпітера хмари водяної пари.

Про це пише SciTechDaily.

Велика Червона Пляма - найбільший атмосферний вихор в сонячній системі розміром 40 на 13 тис км, який переміщається паралельно до екватора Юпітера. Вихор є зоною постійно високого тиску зі значеннями від 0,5 до 5 бар.
Вивчення складових такого вихру дозволить вченим визначити наявність або відсутність твердого ядра у газового гіганта — зараз дослідники припускають, що ядро ​​у планети все ж є, а сформувалося воно раніше газоподібної оболонки.

Дослідники під керівництвом Гордона Бьоракера склали математичну модель плями і з'ясували, що на глибині 5 бар розташована непрозора хмара, що складається з водяної пари. Вище знаходиться хмара аміаку, а на глибині 1,3 бар — гідросульфіда амонію.

Якщо міжпланетна автоматична станція Juno, що вивчає атмосферу газового гіганта c 2016 року, підтвердить наземні спостереження, то можна почати пошуки води в інших місцях атмосфери планети, а також на Сатурні, Урані і Нептуні.

«Докази існування води на Юпітері можуть пролити світло на те, як формувалася гігантська планета, але лише тоді, коли ми зможемо з'ясувати, скільки саме води знаходиться на всій планеті», — сказав Стівен М. Левін, вчений-дослідник проекту «Юнона» в Лабораторії реактивного руху NASA.

Схожі новини