Передплата 2024 «Добрий господар»

Зубко заявляє про «рейдерську атаку» на будівельну реформу

  • 31.08.2018, 14:42
  • 474

Окружний адмінсуд Києва призупинив вступ у дію нових державних будівельних норм.

Про це заявив віце-прем'єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, передає прес-служба Мінрегіону.

«Мінрегіон впроваджує європейські державні будівельні норми. Ми розуміли, що це не просто, і опір буде. Сьогодні це стало очевидним. З 1 вересня вступає в дію наш новий ДБН «Планування і забудова територій». Сьогодні ми отримали ухвалу окружного адміністративного суду Києва, який задовольнив позов ландшафтної компанії про призупинення дії Наказу Мінрегіону «Про затвердження ДБН», — зазначив Зубко.

За його словами, ДБНи розроблялися з одною метою — забезпечити безпеку і комфорт громадян. Усунути всі ті недоліки, які існували ще з радянських часів.

Урядовець підкреслив, що ДБН щодо планування і забудови територій не переглядався з 2002 року. До його розробки було залучено профільних експертів, архітекторів та проектантів, будівельників та громадських активістів. Проведено безліч відкритих обговорень, враховані пропозиції всіх учасників та громадськості. Він пройшов перевірку базової організації та погоджений з усіма органами влади.

«Від всієї нашої команди та експертів ми чули одне: стару ситуацію залишати більше неможливо! Тому, що висотність і щільність забудов повинна мати чітке обмеження, і нашим новим ДБН ми ввели «блакитну лінію». Зелені території мають бути збережені, і ми ввели «зелену лінію», — розповів Зубко.

«Ми посилили норми з безбар’єрності та доступності, посилили умови безпеки громадян, передбачили обов’язковість будівництва дитсадків та шкіл; вдосконалили систему дорожнього руху; упорядкували паркування. Та ще багато всього, що вже на стадії планування та проектування має забезпечити комфортне проживання для людей», — додав він.

Після опублікування 23 квітня 2018 року Наказу Мінрегіону про затвердження ДБН, для всіх зацікавлених сторін було 90 днів, протягом яких вони мали можливість отримати необхідні роз’яснення, процедурно підготуватись до набрання чинності.

«Мотиви судової атаки нас — відтермінувати вступ в дію нового ДБН, відтермінувати запровадження європейських норм безпечного і комфортного життя. Суд застосував спрощене провадження, провівши засідання у закритому режимі, що не дало можливості відстояти позицію Мінрегіону, розробників ДБН та громадськості», — наголосив Геннадій Зубко.

«Тож команда Мінрегіону буде відстоювати свою позицію всіма законними методами. Ми підготували подання до суду про проведення розгляду справи відкрито й прозоро. Ми підготували клопотання щодо скасування запобіжного заходу. Ми розуміємо, що це не остання спроба зупинити реформу з боку тих, хто має на меті тільки прибуток, а не хоче будувати за цивілізованими європейськими нормами і стандартами», — додав він.

Схожі новини