Передплата 2024 ВЗ

Голову Українського товариства в Любліні вигнали з Інституту національної пам’яті Польщі

  • 30.08.2018, 20:34
  • 614

Документ був підписаний головою Інституту національної пам’яті Польщі Ярославом Шареком.

Президента Українського товариства Григорія Купріяновича, проти якого у серпні в Польщі відкрили кримінальне провадження нібито за публічну образу польського народу, виключили з Комітету захисту пам'яті боротьби та мучеництва при Інституті національної пам'яті Любліна.

Про це повідомляє польське видання «Onet.pl».

Як повідомляється, 30 серпня відбулося засідання Комітету із захисту боротьби та мучеництва в Люблінському інституті нацпам'яті. Незадовго до початку дискусії керівник філії Любліна запросив Купріяновича до кабінету, де він вручив йому відповідний документ про звільнення.

Документ був підписаний головою Інституту національної пам'яті Польщі Ярославом Шареком.

Григорій Купріянович стверджує, що причину звільнення йому не повідомили.

«Мені було вручено лише акт, без пояснень. Це надто серйозно справа, але ґрунтується на припущеннях», — повідомив він журналістам.

Як повідомляв ZAXID.NET, люблінський воєвода Пшемислав Чарнек звернувся до прокуратури через слова Григорія Купріяновича, який під час свого виступу на пам’ятних заходах у польському Сагрині порівняв події в цьому селі в 1944 році з подіями на Волині в 1943 році. За словами Чарнека, він «зрівняв 130 тис. жертв геноциду з кількома сотнями цивільних українців, котрі загинули в Сагрині 10 березня 1944 року».

На думку Чарнека, пам’ятні заходи у Сагрині, організовані у той самий день, коли відзначали 75-ті роковини подій на Волині, були «однією великою провокацією».

21 серпня, польські правоохоронці відкрили кримінальне провадженням проти історика та голови Українського товариства у Любліні Григорія Купріяновича.

Схожі новини