Передплата 2024 «Добрий господар»

На перевантажувальній станції ТПВ вже працюють «Коршуни»

Незабаром цей майданчик перенесуть подалі від аеропорту, щоб не створювати небезпеки для аероруху.

Львівська ОДА, яка займається вивезенням твердих побутових відходів зі Львова, ініціювала прес-тур для журналістів на перевантажувальну станцію ТПВ, що на вул. Північній. Директор департаменту розвитку та експлуатації житлово-комунального господарства Львівської ОДА Назарій Романчук продемонстрував, що тепер цей майданчик чистий, його продезінфекували й засипали спеціальним ґрунтом задля збереження чистоти.

«Так, відходи в мінімальній кількості досі є, але це лише те, що за ніч зібрали зі Львова, — каже Назарій Романчук. — Тобто тут здійснюється лише поточне перевантаження сміття на великогабаритний транспорт і, відповідно, його вивезення».

І дійсно, на території станції можна було побачити лише відносно невелику купу сміття. Нагадаємо, на початку серпня перевантажувальна станція опинилася в епіцентрі скандалу. Працівники Держекоінспекції Львівщини прийшли туди з комісійним обстеженням. Сміттєва станція розташована за два кілометри від Міжнародного аеропорту «Львів» імені Данила Галицького. Приводом для екстреної перевірки став неприємний трафунок — зграя птахів залетіла у двигун літака, відтак «повітряне судно» змушене було приземлитися у столичному аеропорту «Бориспіль». Пасажири, які летіли на відпочинок, через птахів пережили не надто приємні емоції.

А все тому, що пернатих приваблювали купи сміття, що лежали на перевантажувальній станції. Тому вердикт екоінспекторів був такий, що перевантажувальна сміттєва станція надалі створює небезпеку для літаків: «Накопичення та тривале зберігання відходів на вулиці Північній, 1 негативно впливає на довколишнє середовище, є місцем масового перебування птахів, чим створює небезпеку повітряному руху в районі злету та посадки літаків у Міжнародному аеропорту „Львів“ імені Данила Галицького».

Тепер же, як повідомив журналістам Назарій Романчук, звернення та скарги, що надходили від Львівського міжнародного аеропорту імені Данила Галицького, були взяті до уваги. У триденний термін вирішено питання закупівлі системи «Коршун», яка діє в аеропортах для відлякування птахів.

«З партнерами ТОВ „АВЕ Львів“ було узгоджено, що вже з червня я мав приступити до робіт з цими відходами, — зазначив директор підприємства „АВЕ Львів“ Олег Гайовишин. — За цих, фактично, 2,5 місяці нам вдалось вивезти до 10 тисяч тонн сміття — це понад ту кількість, яка сюди надходила щодня. Найактивнішою фазою вивезення став початок та середина серпня, коли щодня вивозилося близько 200−300 тонн. Зараз цей майданчик функціонує лише для того, аби сміття, зібране за ніч, вивезти з міста і згодом перевантажити на інші полігони — як області, так і поза її межами. Оскільки картина тут ще не ідеальна, плануємо найближчим часом зачистити цю територію повністю, засипати усе 200−300 тоннами піску та провести фінальну дезінфекцію».

Тим часом готують нову ділянку для облаштування там станції перевантаження твердих побутових відходів. Переїзд туди планується на початку вересня.

Схожі новини