Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Екіпаж судна «Норд» не покарали за незаконний перетин кордону

  • 30.08.2018, 12:39
  • 489

Екіпаж кримського риболовецького судна «Норд» не понесе адміністративної відповідальності за незаконний перетин кордону України, оскільки збіг термінрозгляду справи в суді.

Про це «Українській правді» повідомив речник Державної прикордонної служби України Олег Слободян.

Між тим, досудове розслідування щодо капітана судна «Норд» завершено, повідомила УП речниця прокуратури А Р Крим Тетяна Тихончик.

Слободян назвав маніпуляцією інформацію про те, що суд нібито зняв звинувачення з екіпажу риболовецького судна «Норд».

Він зазначив, що 20 квітня справу про адмінправопорушення передали до Солом’янського райсуду Києва, але той переносив засідання через неявку відповідачів: «Адвокати затягували справу».

«Термін розгляду таких справ становив 3 місяці, тому 23 липня суд дійсно закрив справу про перетин кордону в «Жулянах», — повідомив Слободян.

Тепер набули чинності зміни до законодавства — і термін розгляду таких справ уже становить рік.

Позиція української сторони щодо незаконності дій екіпажу залишається незмінною, але штраф моряки вже не платитимуть.

Як громадяни України вони в будь-який момент можуть повернутися до своїх домівок через пункти пропуску на адміністративній межі з анексованим Росією Кримом, зазначив Слободян.

Він додав у Facebook, що минулого року розробляли законопроект № 7016, який би дозволив оскаржувати такі рішення судів, але на даний момент такої можливості немає.

Прес-служба прокуратури Криму повідомила, що 29 серпня капітану «Норда» повідомили про закінчення досудового розслідування у кримінальному провадженні за підозрою його в незаконному рибному промислі й порушенні порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї (ст. 249, ст. 332−1 ККУ).

«Досудовим розслідуванням встановлено, що громадянин України, будучи капітаном на судні СЧС „Норд“, порушив порядок в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї шляхом виходу судна з закритого морського порту „Керч“ у Криму», — зазначає прокуратура.

«Окрім того, не маючи дійсних дозвільних документів на проведення промислового вилову водних біоресурсів, громадянин України за допомогою вказаного судна здійснював незаконний рибний промисел в Азовському морі», — додає відомство.

Після ознайомлення підозрюваного та його захисників із матеріалами кримінального провадження, обвинувальний акт скерують до Апеляційного суду Києва для визначення підсудності та подальшого розгляду по суті.

Схожі новини