Передплата 2024 «Добрий господар»

Росія почала різке посилення військового флоту в Азовському морі: з’явилися деталі

  • 30.08.2018, 08:37
  • 538

Росія продовжує посилювати свої військові позиції в Азовському морі, є інформація про перекидання туди кораблей з акваторії Каспійського моря.

Про це в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK заявила народний депутат України Світлана Заліщук.

Вона вважає, що ситуація в Азовському морі справді критична, тому що за останні кілька місяців було затримано 150 міжнародних суден. Українські порти в Бердянську і в Маріуполі від цього страждають.

«Але Росія працює не тільки економічно, вона також посилює свої військові позиції в Азовському морі. Ми маємо інформацію, що вони перекинули з Каспійського моря туди кораблі, і це свідчить про те, що вони з Азова можуть контролювати або можуть здійснювати якісь заходи. Це один із найбільших ризиків у контексті безпеки України зараз», — переконана Заліщук.

За її словами, розрив угоди про дружбу з Росією не є відповіддю на Азовську кризу. Припинення цієї угоди можливе в рамках міжнародних норм, а процедурно це можна зробити за півроку до 2019 року.

«Наш комітет провів засідання ще в червні, коли ми були занепокоєні повідомленнями про блокування суден, і ми викликали до себе РНБО та морські служби, прикордонників, СБУ й попросили їх надати інформацію. Саме після цього ми надіслали звернення до Президента України з пропозицією, щоб він скликав засідання РНБО. І ми бачимо, що він справді це робить», — сказала Заліщук.

Схожі новини