Передплата 2024 «Добра кухня»

«Світові потрібен приклад», — Валенса пояснив номінацію Сенцов на Нобелівську премію миру

  • 29.08.2018, 19:13
  • 582

Ув’язнений у Росії український режисер Олег Сенцов подає приклад людини-борця, яких не вистачає в сучасному світі.

Так колишній президент Польщі та Нобелівський лауреат миру Лех Валенса пояснив своє бажання висунути Сенцова на Нобелівську премію. Про це він розповів в інтерв’ю Радіо Свобода.

«У сучасному матеріалістичному світі мало рішучих людей-борців. І такий приклад потрібен, щоб заохочувати інших, аби ми покращували цей наш світ», — переконаний він.

На думку Валенси, Росія діє за правом сильного, яке вже застаріло у міжнародній практиці.

«Ми живемо в епоху інтелекту, та дехто дотепер вирішує проблеми брутальною силою. Ці російські силові методи програшні, але період їхнього застосування ще трохи протриває. Та вони тим швидше відійдуть у минуле, якщо таких рішучих людей, як Сенцов, буде більше», — переконаний він.

Валенса сподівається, що висунення на Нобелівську премію може сприяти звільненню Сенцова.

«Його ситуацію до певної міри можна порівняти з моєю. Електриків є багато (Лех Валенса за професією електрик — ред.) і режисерів багато. Але режисерів чи електриків, які були б Нобелівськими лауреатами, небагато, тому йому така нагорода однозначно допомогла б, адже він буде одним із нагороджених серед великих людей», — сказав колишній президент Польщі.

28 серпня стало відомо, що Лех Валенса на правах лауреата Нобелівської премії миру висуває кандидатуру Сенцова на отримання аналогічної нагороди.

Лех Валенса — співзасновник і перший керівник профспілки «Солідарність», яка боролася в комуністичній Польщі за зміни, після демократичних перетворень в країні був обраний президентом. Він — лауреат Нобелівської премії миру 1983 року.

Олег Сенцов засуджений у Росії на 20 років ув’язнення за звинуваченням у підготовці терактів в анексованому Криму. Режисер відкидає звинувачення. Понад 100 днів він тримає голодування, вимагаючи звільнити з російських в’язниць українських політв’язнів.

Схожі новини