Передплата 2024 ВЗ

На Рівненщині Московський патріархат помпезно відзначив 100-річчя… царської родини Романових

На джерелі святої Анни в Онишківцях на Рівненщині провели помпезне свято, присвячене… 100-річчю царської родини Романових.

Особливо болюче це звучить в час, коли Україна всіма силами намагається вирватися із церковної залежності від Кремля й повернути православну канонічність, вкрадену кілька століть тому такими ж російськими правителями, — томос про автокефалію.

На перший погляд, захід організовувася звичайний — Дванадцятий фестиваль місцевих недільних шкіл. Зібралися двадцять два дитячі хори з різних церков, митрополит Варфоломій, єпископ Пимен… Мало починатися свято духовної пісні. Та коли відкрили заздалегідь прикрашений зал, на сцені люди побачили… портрети царської родини Романових і надпис «100-річчя пам’яті Царської сім’ї» (згадка про її розстріл більшовиками). Мені від світлин та відео, виставлених керівництвом Свято-Миколаївського жіночого монастиря УПЦ Московського патріархату в Городку, мову відняло. Та глядачів, схоже, ніщо не бентежило.

«Все це робиться заради однієї мети — слави Божої, для того, щоб прославлялося Його святе Ім’я!» — підписали організатори заходу. Але в оздобі залу навіть натяку не було на його духовну основу. Натомість гордовито зверху на всіх поглядав цар Микола І І, поряд «розмістилася» його дружина Олександра, діти. Тож зоровий акцент був саме на Романових, піснеспіви линули лише як фон.

На сцені виступило шістсот дітей! І ні одному з батьків не вистачило мудрості не те, щоб забрати своє чадо із такого провокаційного заходу, а бодай поцікавитися, чим «цар-батюшка» так прислужився Україні, що під його «покровом» мають виступати наші нащадки? Історія ж не називає жодного доброго жесту останнього Романова до українського народу, до української культури, до тих чи інших її персон. Він все робив у славу власну і Росії. Тож якщо повернутися до патронів заходу — УПЦ Московського патріархату — то все стає на свої місця, цілком зрозумілим. Виникає питання інше: як відреагувала на такі «скрепи» СБУ? А ніяк. Ніби нічого й не сталося.

Натомість українську громадськість виступи діток під портретами російських царів обурила. Під світлинами можна прочитати десятки критичних коментарів. «П'ята колона!». «Москальський патріархат аж пазурами чіпляється за Неньку, так не хоче її втрачати)))». «Маленькі українці сумують за царем кацапської імперії, яка нищила їх предків». «Манкурти і запроданці! Московитські холуї і путінські посіпаки! Це про вас Шевченко сказав: «Раби, підніжки, грязь Москви!»… Щодо оздоблення святкового залу, то один з користувачів зауважив: «Портрета святого Путіна не вистачає». Інший додав: «Потім буде 100 років Лeніну, Сталіну, Путіну. Гати в Росію!»

Схожі новини