Передплата 2024 «Добра кухня»

Луцький школяр поїхав на навчання в Америку

Щоб потрапити за океан, Денис Решетник переміг майже 10 тисяч претендентів!

Луцький школяр — випускник НВК № 9 Денис Решетник — одинадцятий клас закінчуватиме… за океаном. Він переміг у престижному міжнародному конкурсі й нині вже ознайомлюється з американською системою освіти. Бо 1 вересня зустрічатиме не у Луцьку, а в місті Апексі (штат Північна Кароліна, США).

З третього класу займається з репетитором

Педагоги про Дениса Решетника відгукуються якнайкраще. Кажуть, дуже здібна дитина, талановита. Не раз захищав честь школи на різних змаганнях, у тому числі брав участь й у наукових проектах. Не приховують: їм на уроках такого учня бракуватиме. Хоча, звісно, тішаться з успіху хлопця. Адже востаннє школяр НВК № 9 путівку в Америку здобував п’ять літ тому.

Ми спілкувалися з Денисом, коли він ось-ось мав сідати в літак у Києві. Виглядав дуже щасливим. Ще б пак — до мрії він йшов два роки. Й нарешті вона здійснилася.

«Батьки завжди мотивували мене до вивчення англійської, — розповідає Денис. — Хоча самі — і мама, і тато — у школі вивчали німецьку. Змалку від них чув, що англійська перспективна, знаючи цю мову, можна багато досягнути у житті. У третьому класі вони домовилися з моєю вчителькою Наталією Стадник, аби вона займалася зі мною додатково. І я полюбив мову».

Коли Денис перейшов у п’ятий клас, з ним продовжила заняття інша шкільна вчителька — Неля Кушнір. Саме їй Денис завдячує тим, що потрапив у програму обміну майбутніх лідерів FLEX.

Вищу освіту планує здобувати в Україні

FLEX — це програма культурного обміну Бюро у справах освіти і культури Державного департаменту США, яка адмініструється в Україні організацією Американської ради з міжнародної освіти (American Councils) за підтримки Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України. Вона надає можливість українським дітям навчатися в американській школі і жити в американській сім'ї протягом одного навчального року.

«Взяти участь у конкурсі мені запропонувала моя ж вчителька Неля Назарівна. Я тоді був у дев’ятому класі і дійшов лише до другого туру. У минулому навчальному році мені вдалося подолати весь відбір й увійти у список переможців, — радіє Денис. — Окрім репетиторства, безумовно, мені допомогло й те, що звик дивитися англомовні фільми в оригіналі й слухати іноземну музику».

Участь у конкурсі брали 10 000 учнів з України, а перемогло 232. З Волині в Америку полетіло десять школярів.

Програма навчання розрахована на один академічний рік. Якщо все буде добре, Денис планує повернутися додому у травні. Попереду на нього чекатиме ЗНО, екзамени, які складатиме екстерном. Адже, зізнається, здобувати вищу освіту хоче в Україні.

Нова мама — аптекар

«Моя мрія — стати програмістом. Думаю вступати у Києві — в політехніку чи університет імені Тараса Шевченка. Про навчання за кордоном далі поки не думаю. Переконаний, що достойні знання можна отримати і вдома. Головне — мати бажання їх здобувати».

Тим часом хлопець оселився у родині нової мами-аптекарки й ознайомлюється з обов’язками, які має виконувати як член сім’ї. Тож, окрім штудіювання наук у школі, повинен пилососити, тримати власну кімнату у чистоті, завантажувати посудомийку і стригти газон. Денис уже налагоджує дружні стосунки з американським «братом» — сином господарів, який навчається у 10 класі. Віримо, йому усе вдасться!

Схожі новини