Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Польщі пропонують номінувати Сенцова на Нобелівську премію миру

  • 28.08.2018, 17:58
  • 675

Екс-президент Польщі та нобелівський лауреат Лех Валенса пропонує висунути українця, політв’язня Кремля Олега Сенцова у кандидати на Нобелівську премію миру.

Про це Міністр культури України Євген Нищук повідомив у Facebook.

«Це надзвичайна новина, яка має стати відомою в усьому світі і, впевнений, допоможе врятувати життя українському митцю!», — заявив Нищук

Він подякував польським друзям за таке рішення і додав, що дружба між українським і польським народами — не слова, а багаторічна історія.

«Олег, як ніхто інший, достойний такої відзнаки», — написав міністр.

Тим часом, на сайті Польської кіноакадемії опубліковали відповідний лист Валенси.

«Сенцов підтримав євромайдан на захист України, як частини демократичної Європи. Він мирно протестував проти анексії свого рідного Криму, а потім був заарештований російськими спецслужбами. Його засудили до 20 років ув'язнення за підсумками несправедливого судового розгляду, незважаючи на те, що головний свідок звинувачення відкликав свідчення як дані під примусом», — зазначив Валенса.

Він також підкреслив, що понад 100 днів тому Сенцов оголосив голодування з вимогою звільнити політв'язнів.

«Я глибоко переконаний, що Сенцов втілює всі ідеали, які мотивували мене під час моєї мирної боротьби за майбутнє світу. Віра в демократію, в мирні методи, відмова від ненависті, робота на зміцнення солідарності між народами і кінцева жертва на благо інших — все це дуже похвальні якості, гідні найвищого визнання вільного світу», — сказав нобелівський лауреат.

Схожі новини