Передплата 2024 ВЗ

Львівський ринок оренди квартир «розігріли» студенти

Винайняти найдорожчі однокімнатні квартири, у Личаківському, Франківському та Галицькому районах, можна за 5−7 тисяч гривень на місяць.

Напередодні навчального року традиційно дорожчає оренда житла. Експерти у сфері нерухомості кажуть, усе через студентів, які бронюють житло ще з середини липня. З осені цього року оренда львівських квартир подорожчає щонайменше на тисячу гривень.

Аналітики сайту безкоштовних оголошень OLX проаналізували ситуацію на ринку квартир у Львові і дійшли такого висновку: студенти воліють бронювати квартири у Личаківському та Галицькому районах, де розташовані гуртожитки та навчальні заклади. Там вартість однокімнатного помешкання стартує від п’яти тисяч гривень за місяць, а хороша квартира з більш-менш непоганими меблями коштує сім-вісім тисяч гривень.

У Франківському районі Львова, де розташовані НУ «Львівська політехніка» і Національний лісотехнічний університет, середня ціна на однокімнатні квартири — 6,5 тисячі гривень. Але можна знайти і дешевше житло — за 5,3 тис. грн (на вул. Бандери). Аналітики OLX кажуть, для студентів майже немає пропозицій оренди однокімнатного житла на Сихові.

Ріелтор Олена Міщанчук сказала «ВЗ», що студенти, як правило, мешкають по двоє-троє, це здешевлює витрати на оренду. Інший варіант — орендують «двушку» вп’ятьох.

Із середини вересня, каже Олена Міщанчук, очікується подорожчання (щонайменше на 10%) умебльованого житла, що здається в оренду подобово. Це пов’язано із потребами студентів заочної форми навчання. Власники житла, яке здають в оренду студентам, страхуються від форс-мажорів договором. У ціні, зокрема, враховують можливу поломку меблів, крадіжку тощо.

«На осіннє подорожчання квартир дешевого сегменту вплине не лише попит серед студентів, а й інший чинник — молодята, які з різних причин не бажають інвестувати у придбання власного житла, — каже пані Олена. — Серед них є багато таких, які не хочуть прив’язуватися до одного помешкання, постійно шукають нові квартири, залежно від рівня доходів. Для такої категорії орендарів придбання меблів — зайві клопоти. Навіть „беушні“ меблі спустошать гаманець молодих пар, бо доведеться платити за транспортування».

Схожі новини