Передплата 2024 ВЗ

Російські хакери намагалися зламати електронні скриньки оточення Вселенського патріарха Варфоломія

  • 27.08.2018, 17:10
  • 670

Російські хакери здійснили спробу злому електронної пошти помічників Вселенського патріарха Варфоломія, які займаються українською заявкою.

Про це повідомляє агентство The Associated Press, передає Цензор.НЕТ.

Серед цілей російських хакерів було оточення Вселенського патріарха Варфоломія, якого часто називають першим серед рівноправних православних керівників. Саме він нині розглядає в Стамбулі заявку Києва, який просить дозволити Українській церкві вийти з-під контролю Московського патріархату.

Сам Варфоломій не використовує електронної пошти, проте нею активно користуються його помічники, облікові записи яких зазнали спроб злому. Всі вони так чи інакше займаються українською заявкою.

Агентство посилається на майже 5 тисяч адрес електронної пошти, які як доказ були представлені компанією Secureworks. Передбачається, що кібератаки здійснювала група Fancy Bear, яку спецпрокурор Роберт Мюллер звинуватив у втручанні в американські вибори.

Російська православна церква заявила, що їй нічого не відомо про атаку і відмовилася давати коментар. Російські офіційні особи лише повторили попередні заяви Кремля про те, що він ніяк не пов'язаний із Fancy Bear, попри всі нові докази протилежного.

Нагадаємо, 17 квітня Президент України Петро Порошенко заявив про те, що вирішив звернутися до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням про надання Томосу Українській помісній автокефальній церкві.

18 квітня він зустрівся із предстоятелем православних церков України та офіційно прийняв для передачі Вселенському патріарху Варфоломію Звернення про надання Українській церкві Томосу про автокефалію з підписами всіх архієреїв, які підтримали це рішення.

Українська православна церква Київського патріархату закликала УПЦ Московського патріархату підтримати зусилля з канонічного визнання Вселенським патріархом української церковної незалежності.

Зі свого боку, представник УПЦ МП, заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ протоієрей Микола Данилевич заявив, що спроба створення Української помісної автокефальної церкви не дасть результату.

19 квітня Верховна Рада підтримала звернення Президента Петра Порошенка до Вселенського патріарха Варфоломія про надання Українській православній церкві автокефалії.

22 квітня Порошенко повідомив, що Вселенський патріархат розпочав розгляд прохання України.

Схожі новини