Передплата 2024 «Добра кухня»

Прояв доброти: матері українських полонених передають гуманітарну допомогу ув’язненим в Україні росіянам

  • 23.08.2018, 18:57
  • 655

Матері українських військовополонених та звільнених з полону військових, передають гуманітарну допомогу росіянам, ув’язненим за злочини проти України.

Про це повідомила голова організації «Берегиня» і мати звільненого з полону Олександра Макуха Алла Макух, передає Громадське.

В організації називають це акцією людяності.

«Ми хотіли показати, що мами розуміють, як тяжко в полоні. Ми розуміємо після того, як поспілкувалися з нашими дітьми, які вийшли з полону. Це прояв доброти і людяності. Вони для нас вже не вороги, вони полонені. Може це стане поштовхом для того, що і до наших хлопців, які в полоні, будуть ставитися людяніше», — розповіла Аллка Макух.

Учасники громадської організації мають на меті передати гуманітарну допомогу 36-ти громадянам Росії, які утримуються в тюрмах або слідчих ізоляторах України. Це ті люди, яких українська сторона готова передати в рамках обміну полонених. Волонтери передають їжу, солодощі, засоби гігієни.

Таку акцію погодили із офісом Уповноваженої Верховної Ради з прав людини.

«До того ж ми вирішили допомогти росіянам, бо хлопці і дівчата, які сидять тут у нас з окупованих територій, принаймні мають можливість отримати через волонтерів допомогу і передачі, їм дозволяють зідзвонюватися з рідними. А росіян не визнає ніхто, навіть російські консули до них не приходять. Їм найважче, а ми хочемо показати, що українці — мирна нація» — сказала Макух.

У межах цієї акції матері українців передали гуманітарну допомогу чотирьом утримуваним в Маріуполі та ще двом, які перебувають у Дніпрі.

Представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко повідомила, що Україна готова помилувати двох росіян, які мають проблеми зі здоров’ям, та передати їх російському консулу в обмін на утримуваних на Донбасі українських військових.

16 серпня четверо громадян Росії, які утримуються в українських в'язницях, написали звернення до президента Росії Володимира Путіна з проханням обміняти їх на українських політв’язнів. Загалом про обмін Путіна попросили 22 росіянини.

Геращенко також повідомляла, що російська влада відмовляється обговорювати звільнення українських політв’язнів, зокрема в Тристоронній контактній групі в Мінську. Геращенко вважає, що міжнародна спільнота недостатньо жорстко реагує на дії Росії стосовно українських політв’язнів.

Зазначимо, в Росії та в анексованому Криму утримують 64 українських політв'язня, 27 яких перебувають на території Росії.

58 — затримані у Криму чи у справах, пов'язаних з Кримом. Ці цифри не враховують в'язнів, що утримуються на території самоназваних республік.

Схожі новини